Foto: PickPik

FNKV učí ukrajinské lékaře popáleninovou medicínu

Čeští odborníci na popáleninovou medicínu z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) učí kolegy z Ukrajiny, v květnu tam chystají už čtvrtou misi. Připravili také projekt domácí péče o jizvy pacientů, kteří se nemohou dostat na rehabilitace do nemocnic. Novináře dnes informovali, že v Praze znovu operovali čtyřletou dívku z Ukrajiny, která měla popáleniny na 60 procentech těla, na nohu jí aplikovali umělou kůži.

„Už čtvrtý den od začátku války jsem dostal od pana doktora nabídku pomoci,“ řekl novinářům vedoucí popáleninového centra Oblastní nemocnice Lvov Vasyl Savčyn. Zhruba za měsíc se pak na přednostu Kliniky popáleninové medicíny FNKV Roberta Zajíčka obrátil s prosbou o pomoc s léčbou tehdy osmnáctiměsíční Yulie. „Dělají neskutečné věci za podmínek, které my si vůbec nedovedeme představit,“ chválil Zajíček ukrajinské lékaře, kteří se věnují popáleninám.

Pro školení ukrajinských lékařů odborníci z FN KV připravili certifikovaný kurz, který dosud absolvovalo 12 lékařů z celé země. „Učili jsme je intenzivní péči o dětské a dospělé pacienty a anestezii,“ dodal Zajíček. Podle Savčyna bylo jedním z cílů mladé ukrajinské doktory naučit pracovat s nejmodernějšími technologiemi. Český červený kříž pak pro centrum ve Lvově koupil přístroj k léčbě rozsáhlých popálenin.

„Zjistili jsme, že pacienti, kteří mají na sobě jizvy a deformity v současné době na Ukrajině prakticky nemají možnost rehabilitace,“ uvedl Zajíček. U malé Yulie učili lékaři domácí péči o její jizvy maminku, zkušenosti chtějí předávat i dalším. „Jizvy nerostou tak rychle jako celé tělíčko,“ doplnil. Holčičce tak lékaři v úterý znovu operovali nohu, protože jí jizvy deformovaly prsty. Do defektu pak vložili umělou kůži. Podle Zajíčka je ale časté, že kvůli růstu se musí u takto vážně popálených pacientů operace opakovat.

„Nikdy nejsme schopní to vrátit do původního stavu, snažíme se jenom zajistit co nejlepší funkční a estetické vlastnosti toho, co pacienti mají,“ řekl Zajíček na dotaz ČTK. Zásadní pro kvalitu jejich života je podle něj elasticita jejich jizev, jinak jizvy vytvoří na těle jakoby „krunýř“, který brání pohybu.

S podobně vážně popálenými malými dětmi se na Vinohradech podle Zajíčka nesetkávají často, za rok jsou jich jednotky. „V České republice jsou nejčastější opařená batolata, zatímco v rozvojovém světě jsou to úrazy plamenem, což jsou podstatně dramatičtější traumata,“ dodal. Čeští lékaři se podle něho setkávají spíš s vážně popálenými dospělými.

Podobně jako lékaři z Prahy na Ukrajině pomáhají také lékaři z Fakultní nemocnice Brno, kteří se podle Zajíčka věnují hlavně rekonstrukční chirurgii. Tým brněnských lékařů se pod organizací Medevac účastnil první mise na Ukrajině loni v červenci, za týden tam ošetřil zhruba 50 lidí. Znovu se pak vydávali do Lvova v listopadu.

-čtk-