Slavnostní otevírání nového centra duševního zdraví v Liberci. Foto: Facebook Libereckého kraje

Liberec otevřel centrum duševního zdraví, první v kraji

V Libereckém kraji začalo fungovat první centrum duševního zdraví (CDZ), které pomáhá lidem s psychózami a dalšími duševními poruchami. V Liberci ho otevřela nevládní organizace Fokus, Liberecký kraj na jeho vytvoření přispěl třemi miliony korun. Liberecký kraj byl posledním krajem v zemi, kde dosud takové centrum nebylo.

Fokus Liberec bude skrze nové CDZ obsluhovat Liberecko, Frýdlantsko a částečně Jablonecko. „Pevně věřím, že se budou Centra duševního zdraví rozšiřovat i do dalších regionů Libereckého kraje. Byl bych rád, kdyby i další okresy – Česká Lípa, Jablonec nad Nisou a Semily – měly své CDZ,“ uvedl na webu kraje náměstek hejtmana pro sociální věci Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

„Samotnou myšlenku vzniku takového zařízení, personální a koordinační podporu dal odbor sociálních věcí prostřednictvím individuálních projektů. Odbor zdravotnictví přispěl na prvních šest měsíců fungování služby tak, aby po tomto období byla již plně schopna čerpat finance ze zdravotních pojišťoven,“ vysvětlil Vladimír Richter, člen rady kraje pro resort zdravotnictví.

Peníze od kraje poslouží na zajištění letošního provozu libereckého centra. „Aby se to vůbec rozjelo. Potřebovali jsme od začátku vybavit ordinaci a zajistit provozní prostředky,“ vysvětlil Tulpa s tím, že v dalších letech by měl být provoz centra podle něj zajištěný ze zdravotního pojištění.

Podpora multidisciplinárního týmu

To, že centrum v Liberci otevírá až nyní, ale podle Tulpy neznamená, že by odborníci pomoc lidem s duševním onemocněním žijícím v kraji dosud neposkytovali. Bylo to ale komplikovanější. „Nebylo to úplně transparentní, nebylo to vidět, ale týmy fungovaly prostřednictvím jiných systémů přes sociální služby,“ popsal Tulpa. Tyto služby zajišťoval i liberecký Fokus. „Centrum duševního zdraví navazuje na naše služby, které tu děláme několik let,“ řekla ředitelka Fokusu Liberec Jana Horáková. Na základě zkušeností z posledních let očekává, že služeb centra využije ročně minimálně 150 lidí.

V centru funguje takzvaný multidisciplinární tým, v němž jsou psychiatr, psychiatrické a všeobecné sestry, psycholog, sociální pracovníci a peer konzultanti, tedy lidé s vlastní zkušeností s duševním onemocněním. „Všichni členové týmu pracují ambulantně i v terénu – v přirozeném prostředí člověka s duševním onemocněním. Klient může využít i denní skupinové nebo individuální programy,“ dodala Horáková.

Organizace Fokus Liberec, která bude Centra duševního zdraví zajišťovat, poskytuje služby dospělým osobám s duševním onemocněním zejména z okruhu psychóz, afektivních poruch (poruch nálady), případně s poruchou osobnosti nebo úzkostnou poruchou, kteří se léčí déle než dva roky a potřebují podporu ve více oblastech. Služba je určena i lidem, u kterých hrozí rozvoj duševního onemocnění a u nichž je třeba rychle začít léčbu.

red, ČTK