Foto: Public Domain Pictures

Nové antibiotikum i naděje pro pacienty s vzácnou chorobou krve. Výbor EMA doporučil schválit 12 nových léků

Výbor pro humánní léčiva (CHMP) Evropské lékové agentury (EMA) na svém březnovém zasedání, které se konalo tento týden, doporučil ke schválení 12 léků. Kladné stanovisko dostalo například antibiotikum Emblaveo (aztreonam-avibaktam) k léčbě rezistentních infekcí či lék Fabhalta (iptacopan) na vzácné onemocnění krve. Celkem tak letos vydal výbor doporučení ke schválení 25 léků.

Dobrou zprávou je, že EMA doporučila udělení registrace v Evropské unii přípravku Emblaveo (aztreonam-avibaktam), což je nové antibiotikum určené pro boj s rezistentními bakteriemi. Lék je indikován k léčbě komplikovaných nitrobřišních a močových infekcí, nemocniční pneumonie a infekcí způsobených aerobními gramnegativními bakteriemi, kde jsou možnosti léčby omezené.

„Infekce způsobené gramnegativními bakteriemi, které jsou odolné vůči mnoha v současnosti dostupným antibiotikům, jsou vážným problémem veřejného zdraví, protože pacienti mají omezené nebo někdy žádné možnosti léčby. Odhaduje se, že infekce způsobené multirezistentními bakteriemi způsobí v EU každý rok 35 000 úmrtí,“ uvádí Evropská léková agentura.

Emblaveo je fixní kombinace dvou léčivých látek, aztreonamu a avibaktamu. Aztreonam je již registrován k použití v EU samostatně a avibaktam je registrován k použití v kombinaci s jiným antibiotikem. Aztreonam je antibiotikum, které patří do skupiny beta-laktamů. Funguje tak, že se naváže na proteiny na povrchu bakterií, což zabraňuje bakteriím budovat jejich buněčné stěny a tak je zabíjí. Avibaktam blokuje působení mnoha bakteriálních enzymů nazývaných beta-laktamázy. Tyto enzymy umožňují bakteriím štěpit beta-laktamová antibiotika, jako je aztreonam, což je činí odolnými vůči působení antibiotika. Blokováním těchto enzymů avibaktam obnovuje aktivitu aztreonamu proti bakteriím rezistentním na aztreonam. Emblaveo bude k dispozici pro podání infuzí do žíly.

„Výbor pro humánní léčiva agentury EMA usoudil, že přínosy přípravku Emblaveo převažují nad jeho riziky pro pacienty s infekcemi způsobenými gramnegativními bakteriemi, kteří mají jen málo nebo žádné terapeutické možnosti k boji s nemocí. Bylo prokázáno, že aztreonam je účinný při léčbě řady závažných infekcí. Mikrobiologické údaje naznačují, že aztreonam v kombinaci s avibaktamem bude účinný při infekcích způsobených mnoha multirezistentními aerobními gramnegativními patogeny, a tato kombinace by proto mohla řešit neuspokojenou lékařskou potřebu,“ poukazuje EMA s tím, že Emblaveo bylo hodnoceno v rámci zrychleného hodnotícího mechanismu, protože je považováno za hlavní zájem veřejného zdraví.

Nejčastějšími nežádoucími účinky u pacientů léčených přípravkem Emblaveo byly snížení počtu červených krvinek, zvýšené hladiny jaterních transamináz a průjem. To je v souladu s dokumentovanými bezpečnostními informacemi dostupnými pro každou z látkek.

Konec transfuzí pro vzácné pacienty s PNH

Další dobrá zpráva vzešlá z posledního zasedání výboru CHMP je pro pacienty s vzácným onemocněním krve – paroxysmální noční hemoglobinurií (PNH), kteří mají hemolytickou anémii. PNH je vzácná genetická porucha, která způsobuje předčasný rozpad červených krvinek (hemolytická anémie) imunitním systémem a je potenciálně život ohrožující. Mezi příznaky onemocnění patří únava, bolest těla, krevní sraženiny, krvácení a dušnost. PNH se obecně časem zhoršuje a pacienti často vyžadují transfuze červených krvinek.

Standardní léčbou PNH jsou monoklonální protilátky anti-C5 (ekulizumab nebo ravulizumab) podávané subkutánní nebo intravenózní infuzí. Menšina pacientů s PNH léčených inhibitory komplementu trpí reziduální hemolytickou anémií a vyžaduje krevní transfuze.

Výbor ovšem nyní doporučil schválit novinku – perorální lék Fabhalta. Jde o iptacopan, inhibitor proximálního komplementu, což je typ imunoterapie používané při léčbě mnoha zánětlivých stavů mnohdy způsobených nedostatkem komplementového systému, který je součástí imunitního systému.

Doporučení je založeno na výsledcích dvou studií fáze III. Stěžejní studie byla randomizovaná, otevřená studie s aktivním komparátorem, do které bylo zařazeno 97 pacientů s PNH s reziduální anémií, přestože dostávali režim anti-C5 po dobu nejméně 6 měsíců před randomizací. Pacienti dostávali monoterapii iptacopanem, nebo pokračovali v anti-C5 režimu po dobu 24 týdnů. Léčba přípravkem Fabhalta byla významně lepší než režim anti-C5, přičemž 51 z 60 pacientů dosáhlo zlepšení hemoglobinu a 42 dosáhlo trvalých hladin hemoglobinu bez transfuze, což se nestalo u žádného pacienta léčeného režimem anti-C5. Navíc 59 z 62 pacientů léčených přípravkem Fabhalta nevyžadovalo krevní transfuze mezi 14. a 168. dnem, ve srovnání se 14 z 35 pacientů ve skupině anti-C5.

Druhá studie byla jednoramenná se 40 pacienty s PNH léčenými Fabhaltou, kteří nebyli dříve léčeni inhibitorem komplementu. V týdnu 24 dosáhlo 31 z 33 hodnotitelných pacientů zlepšení hemoglobinu a 19 dosáhlo trvalé hladiny hemoglobinu bez transfuze. Žádný pacient nepotřeboval transfuze.

Nejčastějšími nežádoucími účinky u pacientů léčených přípravkem Fabhalta byly infekce horních cest dýchacích, bolest hlavy a průjem.

Fabhalta byla podporována prostřednictvím programu PRIority MEdicines (PRIME) agentury EMA, který poskytuje vědeckou a regulační podporu lékům se zvláštním potenciálem řešit nenaplněné lékařské potřeby pacientů.

Zelená pro generika i biosimilars

Mezi dvanácti léky, které dostaly požehnání výboru, pak byl také přípravek Lytenava (bevacizumab) k léčbě neovaskulární věkem podmíněné makulární degenerace, což je progresivní retinální makulární onemocnění způsobující postupné zhoršování zraku zejména u starších osob. Zelenou dostal také přípravek Awiqli (inzulín icodec) k léčbě diabetes mellitus u dospělých.

Dále výbor CHMP doporučil udělit registraci pro přípravek Agilus (dantrolen sodný, hemiheptahydrát), indikovaný u dospělých a dětí všech věkových kategorií k léčbě maligní hypertermie, život ohrožujícího stavu, při kterém jsou kosterní svaly nadměrně stimulovány a nejsou schopny se uvolnit. To může způsobit velmi rychlé zvýšení tělesné teploty a/nebo hromadění odpadních látek v těle, které mohou zastavit správnou činnost životně důležitých orgánů.

Pro přípravek Neoatricon (dopamin hydrochlorid) byla doporučena registrace pro pediatrické použití k léčbě hypotenze u novorozenců, kojenců a dětí. Oba léky, Agilus i Neoatricon, byly předloženy v tzv. hybridních žádostech, které se zčásti opírají o výsledky předklinických testů a klinických studií již registrovaného referenčního přípravku a zčásti o nové údaje.

Kladná stanoviska dostaly také tři biosimilární léky – Jubbonti (denosumab) k léčbě osteoporózy a úbytku kostní hmoty, Omlyclo (omalizumab) k léčbě astmatu, těžké chronické rinosinusitidy s nosními polypy a chronické spontánní kopřivky, a Wyost (denosumab) k prevenci kostních příhod s pokročilými malignitami.

Požehnání výboru dále mají i tři generické léky, Dimethyl fumarate Accord (dimethyl fumarát), Dimethyl fumarate Mylan (dimethyl fumarát) a Dimethyl fumarate Neuraxpharm (dimethyl fumarát). Všechny tři jsou indikovány k léčbě dospělých a dětských pacientů ve věku 13 let a starších s relabující roztroušenou sklerózou.

Vedle toho výbor doporučil rozšíření indikace pro šest léčivých přípravků, které jsou již v Evropské unii registrovány. Jde o Bimzelx, Nilemdo, Nustendi, Onivyde pegylated liposomal, Retsevmo a Xtandi.

Stanovisko přijaté výborem je přechodným krokem na cestě léku k dostupnosti pro pacienty. Stanoviska budou nyní zaslána Evropské komisi k přijetí rozhodnutí o registraci pro celou EU. Jakmile bude udělena registrace, rozhodnutí o ceně a úhradě se uskuteční na úrovni každého členského státu s přihlédnutím k potenciální roli nebo použití léčivého přípravku v kontextu národního zdravotního systému dané země.

Výbor letos doporučil schválit celkem 24 léčiv, ke dvěma pak měl negativní stanovisko. Rozšíření indikací dal zelenou v 16 případech.

-mk-