Ilustrační foto: Pixabay

„Ozempic pro chudé“. Sociální sítě zaplavil nebezpečný trend hubnutí za pomoci projímadel

Obrovský rozruch, který léky s obsahem semaglutidu (lék Ozempic) a dalších příbuzných látek, vyvolaly na sociálních médiích, s sebou přinesl další nebezpečný trend. Pověst „zázračných léků, po kterých zhubne každý“ s sebou přináší různá amatérské doporučení, která znamenají i nemalá zdravotní rizika. Aktuálně se rychle šíří po sociálních sítích doporučení hubnout za použití laxativ. Upozornil na to článek v časopise The Conversation. Nezdravými způsoby hubnutí se zabývá také nová meta-analýza publikovaná v žurnálu JAMA Network Open.

Sociální média jsou posedlá léky obsahujícími semaglutid a další příbuzné látky. A to ne kvůli tomu, že tyto léky účinně regulují hladinu cukru v krvi a zásadně snižují riziko kardiovaskulárních komplikací u diabetiků. Původní účel těchto léků, tedy léčba diabetu 2. typu, by těžko přitáhl takovou pozornost médií, sociálních sítí a také celebrit. Avšak skutečnost, že lidé užívající tyto přípravky také prokazatelně hubnou, rozpoutala doslova šílenství.

„To vedlo k nárůstu lidí, kteří se snaží na tyto přípravky dosáhnout v naději, že zhubnou – i když Ozempic není doporučován přímo pro hubnutí. Rostoucí online popularita vede nejen k tomu, že dochází k výpadkům a objevují se nejrůznější neověřené kopie, ale také došlo k přílivu škodlivých dietních trendů,“ upozorňuje ve svém článku pro magazín The Conversation Swrajit Sarkar, lékař specializující se na oblast výživy, který působí na School of Health and Psychological Sciences of City, která je součástí University of London. Tato univerzita se také rozhodla varovat veřejnost před zdraví škodlivým obsahem na sociálních sítích.

Jedním z těchto trendů je „Ozempic pro chudé“, který sice nemá s tímto léčivem nic společného, ale na sociálních sítích je takto prezentován. To, co v online prostoru lidé označují jako „budget Ozempic“ neboli levný Ozempic, je ve skutečnosti směs laxativ a změkčovadel stolice. S originálním lékem obsahujícím účinnou látku semaglutid tedy nemá vůbec nic společného, a existuje celá řada dobrých důvodů, proč se tomuto momentálně populárnímu způsobu hubnutí vyhnout. Už jen proto, že tato „dieta“ je zdraví nebezpečná a nepřináší dlouhodobý efekt.

Dehydratace i nebezpečí pro srdce

Některé typy projímadel zjednodušeně fungují tak, že do střev přivádí vodu z jiných částí těla, a tím způsobí zvlhčení stolice, aby mohla snáze projít trávicím traktem. „Zneužívání projímadel a změkčovadel stolice však může vést k nedostatku vody a dehydrataci. To může v krátké době způsobit příznaky, mezi které patří pocit únavy nebo žízně, stejně jako závrať nebo motání hlavy,“ shrnuje doktor Sarkar.

Pokud navíc v krátkém časovém úseku organismus ztratí mnoho vody, může to vést k zadržování tekutin, protože se tělo snaží vyrovnat s nedostatkem. To však, zejména pokud tento stav trvá dlouhodobě, negativně ovlivňuje kardiovaskulární systém. Přesto u lidí užívajících laxativa může dojít k dočasnému snížení tělesné hmotnosti. Jde ovšem o klam, protože laxativa nezpůsobují ztrátu tělesného tuku. Člověk přichází pouze o vodu, a proto jakýkoliv pokles tělesné hmotnosti je pouze velmi dočasný. Ztráta vody totiž bude dříve nebo později dorovnána a údaj na váze se brzy vrátí na původní hodnotu.

Nezodpovědné používání projímadel má i další negativní důsledky. K nim mimo jiné patří narušení rovnováhy elektrolytů v organismu. „Elektrolyty, jako sodík, draslík a chlorid, jsou nezbytné pro fungování těla. Pomáhají udržovat hladinu tekutin, a udržovat vaše svaly a nervový systém v chodu. Avšak pokud vaše tělo ztratí vodu nebo dojde k dehydrataci, rovnováha elektrolytů je narušena,“ upozorňuje odborník s tím, že krátkodobě se mohou objevit svalové křeče či naopak ztuhlost, nevolnost, únava, bolesti hlavy či ztráta citlivosti v končetinách. Dlouhodobé následky tohoto stavu jsou nebezpečnější, protože může dojít k poškození kardiovaskulárního systému.

Projímadla jako nebezpečný fenomén

Lidé, kteří dlouhodobě užívají laxativa, se mohou také potýkat s tím, že jejich tělo bude mít problém se vstřebáváním živin z potravy. Projímadla narušují trávicí trakt a při dlouhodobém užívání mohou mít přesně opačný efekt, tedy že člověk začne trpět průjmem. „Laxativa fungují tak, že rychle odvádí odpad ze střev a do střev přivádí vodu. To také může vést k nerovnováze minerálů a solí ve vašem těle,“ doplňuje doktor Sarkar.

To, že užívání laxativ s cílem zhubnout není bohužel ojedinělá záležitost, ale nebezpečný fenomén, potvrzuje i nová meta-analýza publikovaná v žurnálu JAMA Network Open. Práce zahrnující celkem 90 studií, které souhrnně sledovaly více než 600 tisíc lidí, ukázala, že zkušenosti s nejrůznějšími přípravky „na hubnutí“, které nejsou vázané na lékařský předpis, má zhruba desetina adolescentů. Vedle doplňků stravy mezi ně patří zmiňovaná laxativa a diuretika.

Ludmila Hamplová