Foto: Depositphotos

Proti černému kašli se letos očkovalo 21000 dospělých

Proti černému kašli se letos zatím nechalo v ČR přeočkovat více než 21.000 dospělých, loni 24.000 za celý rok. Na dotaz ČTK to uvedlo ministerstvo zdravotnictví (MZd). V úterý informovalo, že kvůli velkému zájmu nedostanou lékaři nově objednané vakcíny dřív než v polovině dubna, distributor v současné době dodává ty dříve objednané. V posledních letech se lékaři setkávali většinou se stovkami případů černého kašle za rok, letos jich je přes 4200.

„Letošní zájem o očkování proti černému kašli u dospělých je tak čtyřikrát větší než za stejné období loňského roku, kdy se nechalo proti černému kašli do konce 12. kalendářního týdne naočkovat 5400 dospělých osob,“ uvedl mluvčí MZd Ondřej Jakob. V úterý MZd sdělilo, že jenom za poslední dva týdny to bylo letos 12.000 lidí.

„Proto mají aktuálně noví zájemci o toto očkování problém dostat se k vakcíně,“ uvedl na sociální síti X epidemiolog Rastislav Maďar, který je odborným garantem centra očkování a cestovní medicíny společnosti Avenier, která očkovací látky distribuuje. „V dubnu by už situace měla být vyřešena, na obzoru je dodávka dalších desítek tisíc kusů vakcín,“ doplnil.

Dospělí se mohou nechat přeočkovat kombinovanou vakcínou, která kromě černého kašle chrání také proti dětské obrně, záškrtu a tetanu. Zdravotní pojišťovny očkování dospělých proti těmto nemocem nehradí, lidé si ho musí v ordinaci lékaře nebo očkovacím centru sami zaplatit. Stojí od zhruba 700 do 1500 korun, zpětně si pak mohou od pojišťovny požádat o proplacení části ceny z fondu prevence.

Jakob na dotaz ČTK uvedl, že přeočkování odborníci doporučují zejména těhotným nebo ženám plánujícím těhotenství, poté dospělým, kteří jsou v kontaktu s dětmi do jednoho roku. „Nejlépe ještě před narozením dítěte,“ doplnil. Nejmenší děti získávají ochranu proti černému kašli jako součást hexavakcíny, kterou dostávají v devíti týdnech, druhou ve čtyřech měsících a třetí v přibližně v roce věku. Podle odborníků dříve než ve čtyřech měsících nejsou děti před nákazou plně chráněné, ochrana na ně ale může přejít z matky.

V dalším sledu je podle MZd doporučeno očkování všem, kteří byli proti tetanu očkovaní před více než deseti lety a je vhodné jim podat přeočkování kombinovanou vakcínou. Někteří lékaři tuto kombinaci svým pacientům, kteří přišli na přeočkování proti tetanu, doporučovali už v minulých letech.

-čtk-