Foto: Pexels

Anglie reformuje úmrtní listy. Kvůli ochraně veřejnosti

V Anglii budou soudní lékaři zkoumat příčinu smrti ve všech případech, které neprošly rukama koronera. Cílem je zajistit větší transparentnost a chránit veřejnost před vzácnou, ovšem o to nebezpečnější trestnou činností. Novinka má platit od letošního 9. září.

Případy, jako sériový vrah Harold Shipman, lékař, jenž byl v roce 2000 odsouzen za 15 vražd svých pacientů, či zdravotní sestra Lucy Letbyová, která mezi červnem 2015 a 2016 zavraždila sedm novorozenců a o vraždu dalších sedmi se pokusila, poukázaly na bezpečnostní mezery v nastavení systému. Právě veřejná ochrana a také podpora pozůstalých rodin jsou přitom jádrem vládní změny, která se dotkne postupů spojených s úmrtím.

Od září tak budou soudní lékaři v Anglii zkoumat příčinu smrti ve všech případech, které nebyly postoupeny koronerovi. Poradí se také s rodinami nebo zástupci zesnulých a poskytnou jim příležitost vznést otázky nebo dát najevo obavy vedoucímu lékaři, který se nepodílel na péči o osobu, která zemřela.

„Reforma úmrtních listů je velmi složitý a citlivý proces, takže pro nás bylo důležité ujistit se, že jsme tyto změny provedli správně. V tak těžké době je životně důležité, aby pozůstalé rodiny plně důvěřovaly tomu, jak je smrt jejich blízkého potvrzena, a aby jejich hlasy byly vyslyšeny, pokud pozůstalí pociťují znepokojení. Opatření, která dnes zavádíme, zajistí, že všechna úmrtí budou přezkoumána a pozůstalí budou plně informováni, díky čemuž bude systém bezpečnější,“ uvádí ministryně zdravotnictví Maria Caulfieldová.

Už od roku 2019 trusty Národní zdravotní služby (NHS) jmenují soudní lékaře, aby zkoumali většinu úmrtí v nemocnicích a v některých komunitních zařízeních, ovšem jen na nepovinném základě. Od 9. září 2024 se ale stane povinností, aby kontrole soudního lékaře podléhala všechna úmrtí v jakémkoli zdravotnickém prostředí, která nejsou v první instanci předána koronerovi.

„Royal College of Pathologists jako hlavní vysoká škola pro soudní lékaře vítá oznámení o datu implementace těchto důležitých reforem úmrtních listů. Soudní lékaři již zkoumají většinu úmrtí v Anglii a Walesu, zabývají se obavami, zlepšují péči o pacienty a podporují pozůstalé. Přechod na zákonný systém v září tyto záruky dále posílí a zajistí, že všechna úmrtí budou přezkoumána a že hlasy všech pozůstalých budou vyslyšeny,“ říká Suzy Lishmanová z Royal College of Pathologists.

Materiál byl tento týden předložen parlamentu, a díky časovému harmonogramu by měli mít všichni prostor se na zavedení nového systému připravit. Ve vládě a ve zdravotnictví již probíhají práce na tom, aby bylo zajištěno, že budou zavedeny adekvátní provozní procesy. Do září zároveň bude probíhat další komunikace ohledně legislativních změn a pokynů.

-mk-