Foto: Wikimedia

Hamzova léčebna opravuje za sta miliony pavilon M

Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé v Luži – Košumberku nákladně opravuje pavilon M. Rekonstrukce je první téměř po 100 letech od otevření budovy, která už nevyhovuje potřebám moderní medicíny. Při rekonstrukci se změní vnitřní dispozice budovy a využijí se půdní prostory, řekl dnes ČTK ředitel léčebny Václav Volejník.

„Z původního dvou podlažního objektu bude nahoře třípodlažní, dole dokonce využíváme ještě druhé podzemní, takže budeme mít první a druhé podlaží vespodu. Malinký kousek se přistavuje, ale pro nás to znamená 12 lůžek a to je hodně,“ uvedl Volejník.

Po rekonstrukci bude v pavilonu M 60 lůžek, zejména pro dospělé pacienty po kritických stavech, například po neuroinfekcích. Vzniknou nové pokoje vysokého standardu s vlastním sociálním zařízením a prostor pro rehabilitaci včetně nezbytného zázemí pro personál. Léčebná činnost v pavilonu by měla být zahájena v roce 2026.

Pavilon M s třemi křídly byl postaven ve 20. letech minulého století původně jako školní budova pro hospitalizované děti. Jeho celková rekonstrukce se od doby výstavby neuskutečnila, pouze byl před 14 lety v prostoru nevyužívaného kina ve středním křídle vybudován rehabilitační bazén. Bude fungovat nadále, při stavebních pracích je ale uzavřen.

Původní rozpočet rekonstrukce činil zhruba 280 milionů korun. Kvůli závadám založení stavby a slabým stropům zjištěným při bouracích pracích se však zvýší, objekt bude z velké částí zcela nový. Zůstane zeď s původní velkou venkovní skleněnou mozaikou slunečních hodin. Většina potřebných peněz bude pocházet z evropských fondů.

Léčebnu založil v roce 1901 lékař František Hamza jako první léčebný ústav pro tuberkulózní a skrofulózní onemocnění ve střední Evropě. Vznikla jako dětský tuberkulózní léčebný ústav, od začátku 60. let minulého století se věnovala dětské rehabilitaci s působností pro celé Československo. Od přelomu tisíciletí rozšířila rehabilitační činnost i na dospělé, poskytuje také péči na ošetřovatelském lůžkovém oddělení, ortopedickou protetiku a další služby. S pěti stovkami lůžek v 11 pavilonech v parkovém areálu je největším zařízením svého druhu v České republice. Léčbu a potřebné služby zajišťuje kolem 550 zaměstnanců, roční obrat se pode Volejníka pohybuje kolem půl miliardy korun. Zřizovatelem léčebny je ministerstvo zdravotnictví.

-čtk-