Foto: Radek Čepelák

Ministerstvo podepsalo spolupráci s BB Pharma o dodávkách léčiv. Plánuje se i stavba balírny

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a předseda představenstva společnosti BB Pharma Jiří Volf dnes podepsali memorandum o koordinaci výroby a dodávek antibiotik, konkrétně léčivých přípravků s obsahem léčivé látky phenoxymethylpenicilin v pevné lékové formě, aby jich pro české pacienty byl v průběhu celého roku 2024 dostatek. Resort očekává, že tyto dodávky pokryjí očekávanou spotřebu v letošním roce a stabilizují tak poptávku v této oblasti.

„Rok 2023 v plné síle ukázal, že závislost České republiky na konkrétních dodavatelích obtížně nahraditelných léčiv vystavuje české pacienty riziku, že v případě jejich výpadku není možné dodávky okamžitě nahradit z jiných zdrojů. Proto podnikáme kroky k větší diverzifikaci dodavatelů, abychom minimalizovali zranitelnost České republiky vůči výpadkům dodávek léků,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Memorandum nemá znamenat, že by lék nemohli do Česka dodávat jiní výrobci.

„Společnost BB Pharma vnímá zodpovědnost, kterou jako významný účastník českého lékové trhu má vůči českým pacientům a staví se k tomu čelem. Už v loňském roce jsme výrazně navýšili výrobu našich léčivých přípravků a pokryli poptávku v době, kdy se českým pacientům nedostávalo penicilinu. V tom hodláme pokračovat,“ navázal na ministra předseda představenstva společnost BB Pharma Volf.

Ministerstvo zdravotnictví rovněž avizovalo, že se společností BB Pharma bude spolupracovat na zajištění dalších léčivých přípravků z portfolia společnosti firmy, zejména injekčních lékových forem antibiotik a depotních antipsychotik.

Sklady plné účinných látek

Volf na tiskové konferenci deklaroval, že BB Pharma pro Českou republiku disponuje ve skladech účinnou látkou, která vystačí na 800 tisíc balení tablet. Průměrná spotřeba za rok v tuzemsku je přitom přibližně poloviční. „K dnešnímu dni máme skladem asi 120 tisíc balení,“ konstatoval Volf. Spotřeba v létě bývá podle něj slabší a léky pro poslední měsíce roku se tak budou vyrábět až v letních měsících, konkrétně v červenci a srpnu.

Společnost BB Pharma v současné době také připravuje podání žádosti o registraci léčivého přípravku s obsahem penicilinu v tekuté lékové formě pro dětské pacienty. To by v případě úspěšného vstupu na český lékový trh mělo vést ke snížení tuzemské závislosti na dominantním dodavateli tohoto léčivého přípravku.

Továrnu musí posvětit Komise

Ministr Válek zmínil i plánovanou stavbu továrny, kde by se penicilin balil do plastových blistrů, v Česku. „Probíhá jednání mezi ministerstvem průmyslu a obchodu a vedením BB Pharmy o spuštění výroby v České republice,“ upřesnil Válek s tím, že záměr musí ještě posoudit Evropská komise. Možnost výroby penicilinu v Česku ministr zmiňoval už v loňském září a koncem loňského roku Válek plánoval, že brzy oznámí termín, kdy se továrna začne stavět.

Podle Válka jsou stále narušené dodavatelsko-odběratelské řetězce pro výrobu léčiv, protože výroba některých účinných látek se v minulosti přesunula do Asie. BB Pharma vyrábí účinnou látku pro penicilin na Slovensku. „Dohodli jsme se na zajištění dostatečného množství penicilinu pro Českou republiku tak, že se nemůže stát, že penicilin bude v České republice chybět,“ řekl ministr.

-čtk-, -red-