Tobolky léčebného konopí. Zdroj: FNUSA

Proti bolesti. Svatoanenská nemocnice podává pacientům vlastní konopí

Brněnská Fakultní nemocnice U svaté Anny si v oblasti používání léčebného konopí vybudovala renomé průkopníka. Již několik let v tamním Centru pro léčbu bolesti Anesteziologicko resuscitační kliniky FNUSA a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity předepisují pacientům léky z rostliny cannabis, až nyní se ale nemocnice stala ve výzkumu a pěstování rostlin samostatnou. Tento týden navíc začala konopí, vypěstované ve vlastním specializovaném zařízení, podávat pacientům. Ti prozatím lék dostávají pouze k tišení bolesti, do budoucna však nemocnice zamýšlí rozšířit spektrum použití i na neurologické a dermatologické potíže.

Do nemocniční lékárny FNUSA v těchto dnech putují dvě dávky konopí pro léčebné použití. „Jedna je s vyváženým poměrem obsahových látek THC a CBD, ta druhá je s vysokým obsahem THC. O tom, která bude jakému pacientovi předepsána, rozhoduje lékař,“ vysvětluje vedoucí výzkumník Václav Trojan. Léčebné konopí pacienti obdrží ve formě tobolek.

Výzkumem léčebného konopí se v Mezinárodním centru klinického výzkumu (ICRC), které je společným pracovištěm svatoanenské nemocnice a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, zabývají už více než pět let. Jde o komplexní výzkum rostliny od studia její genetiky, obsahových látek až po nové aplikace při léčbě různých onemocnění. ICRC je jedním z hrstky pracovišť v republice, které má k pěstování konopí pro léčebné účely povolení. Jinak jsou distribuce a prodej konopí s obsahem THC vyšším než jedno procento v Česku zakázané.

Rostliny jsou mimořádně choulostivé na své prostředí a vědci je proto pěstují v přísně kontrolovaných podmínkách, kdy jim regulují světlo, teplo, vlhkost i množství expozice oxidu uhličitému. „Můžeme tak zajistit, že produkty budou obsahovat stále stejné množství účinných látek. Konopí má navíc schopnost vtahovat a koncentrovat v sobě veškeré prvky látek z půdy, a to včetně těch škodlivých. I tohle máme v naší pěstírně pod kontrolou,“ ujišťuje Trojan.

Právě v tom se konopí vypěstované na půdě Mezinárodního centra klinického výzkumu zásadně odlišuje od toho, jaké si doma vypěstuje průměrně zdatný „hašišák“. „Tyto podmínky je stěžejní neustále udržovat. Jedině tak pak můžeme vzniklý produkt nazvat lékem,“ dodává Trojan s tím, že propojení vlastního výzkumu konopí, provoz pěstírny a její propojení s nemocničním Centrem pro léčbu bolesti a lékárnou, v níž léky vznikají, jsou opravdovou raritou. „Dovolím si tvrdit, že s ohledem na naše technologie a produkci materiálu v medicínské kvalitě jsme v tomto unikátní,“ míní Trojan.

Spousta neprobádaných oblastí

Mluvčí nemocnice Jiří Erlebach pro Zdravotnický deník uvedl, že za loňský rok si do Svaté Anny pro konopné léky přišlo skoro 500 pacientů trpících chronickými bolestmi. Největší část tvořili lidé s bolestmi zad, artrózami nebo revmatem. Počet takových pacientů přitom každý rok roste a nemocnice očekává, že i letos bude tento trend pokračovat. Dosud musela svatoanenská fakultka konopné léky nakupovat od externích firem, které mají požadovanou certifikaci. „Dnes už je naše nemocnice v této oblasti soběstačnější,“ dodal Erlebach. „Pokud bude větší zájem, než očekáváme, tak budeme léky stále nakupovat, nicméně v menší míře než v minulých letech, kdy to bylo sto procent,“ uvedl dále.

„Co se týče léčby konopím, existuje stále spousta otázek, na které hledáme odpovědi. Je tu tolik doposud neprobádaných oblastí. Už teď však víme, že bezpečnostní rizika konopných léků jsou mírná až nulová,“ dodává. Přestože se U svaté Anny v současnosti používají léky z konopí pouze na tišení bolesti, výzkumníci z ICRC chtějí do budoucna prozkoumat i možnosti jeho použití na neurologické a dermatologické potíže.

Konopí jako takové obsahuje přes 480 látek. Vědci se snaží tyto látky izolovat a jejich účinky individuálně zkoumat. „Není to jenom o THC nebo v poslední době velmi skloňovaném CBD. V marihuaně doposud dokážeme definovat přes 120 kanabinoidů. Cesta od klinické studie ke schválenému léčivu je ale velmi dlouhá,“ dodává Trojan.

-fk-