Foto: Radek Čepelák

Spoluautor SystemShopu: Zdravotní kampaně jsou v Česku upozaděné

Kampaň SystemShop v podobě fiktivního e-shopu VZP, na němž mohou návštěvníci zjistit, kolik stojí zdravotní péče, posbíral řadu ocenění v branži a setkal se se zájmem veřejnosti, kvůli svému rozpočtu ale nezasáhl příliš široké publikum. Proč se v Česku dělá zdravotních a preventivních kampaní výrazně méně než v jiných zemích a proč do nich veřejný sektor neinvestuje více peněz, vysvětloval na Workshopu VZP s osobnostmi českého zdravotnictví, který uspořádal Zdravotnický deník, Peter Hermann z reklamní a komunikační agentury McCann Prague, která kampaň SystemShop pro VZP připravovala.

Podle Hermanna je měnit chování populace tím vůbec nejtěžším, o co lze v marketingové a komunikační kampani usilovat. „Pokud chcete lidem prodat spotřební produkty jako auto nebo kabelku, motivujete je k něčemu, co je baví a co si vlastně budou užívat. Ve zdravotních kampaních jim ale říkáte: ,Změňte svůj životní styl, přestaňte dělat to, co vás baví – tedy jít nezdravé jídlo, pít alkohol, kouřit, dlouze sledovat televizi – a začněte dělat něco, co vás nebaví a co je vám proti srsti – tedy chodit k lékaři na prohlídky a vyšetření, jíst zdravé jídlo, které vám nechutná, hýbat se a sportovat.‘ Přínos toho, k čemu lidi kampaní přesvědčujete, je pro ně navíc nejistý. Těžko si představují, že jim změna životního stylu pomůže k prodloužení života nebo vyhnutí se zdravotním problémům v horizontu třeba dvaceti let,“ popsal Hermann.

Na workshopu diskutovali (zleva) ředitelka Koalice pro zdraví Jana Petrenko, přednosta Psychiatrické kliniky VFN a 1. LF UK Martin Anders, ředitel Centra ekonomických a tržních analýz Aleš Rod, náměstek ředitele VZP pro služby klientům Ivan Duškov a členka Správní rady VZP Bára Malíková.

V osvětových kampaní za světem zaostáváme

Ve svém vystoupení také řekl, že je přesvědčen o tom, že lze reklamní komunikací měnit přístup lidí ke zdraví, zdravotní péči a obecně k životu. „Je ale nutno dodat, že působení nějaké zdravotní kampaně lze očekávat v horizontu dvou, tří nebo čtyř let. Chcete-li změnit chování populace musíte lidem intenzivně opakovat informace po dobu několika let. A představil klíč k úspěchu kampaní – tím je podle něj lidi překvapit nebo dokonce šokovat. „Pokud jim budete pořád opakovat to, co už vědí, nehne to jimi,“ uvedl. Metoda šokování byla ostatně zvolena i v kampani SystemShop, pro většinu lidí jsou totiž vysoké náklady za zdravotnické zákroky a péči něčím neznámým.

V panelové diskusi na druhém ročníku Workshopu VZP s osobnostmi českého zdravotnictví se vystoupili (zleva) ředitel Centra ekonomických a tržních analýz Aleš Rod, náměstek ředitele VZP pro služby klientům Ivan Duškov, členka Správní rady VZP Bára Malíková, člen Národní rozpočtové rady Petr Musil a praktická lékařka pro dospělé Eva Kasalická.

Při organizaci kampaní týkajících se zdraví a prevence považuje Hermann za logické zapojení státu, kvituje ovšem, že tuto agendu stále častěji přebírají další veřejné subjekty. „Například municipality za účelem kultivace zdravotního prostředí. A stále více se začíná angažovat i komerční sektor, například banky, pojišťovny nebo mobilní operátoři, kteří tím deklarují nějaké své postoje a společenské hodnoty,“ upozornil.

Dodal ale také, že ve srovnání se světem vzniká v České republice naprosté minimum kampaní týkajících se zdraví a prevence. Problém je podle něj mimo jiné v zažitém názoru, že by veřejný segment neměl dávat peníze daňových poplatníků za reklamní kampaně. „Všichni vidí jen náklady, ne možné ušetření díky pozitivnímu vlivu kampaně,“ dodal Hermann.

Náměstek ředitele VZP pro služby klientům Ivan Duškov.

S tím souvisí i to, že na zdravotní kampaně jde většinou málo peněz, což má logický následek – jsou málo vidět. Na kampaň SystemShop VZP šlo zhruba 20 milionů korun, což je ve srovnání s náklady na kampaně velkých komerčních hráčů v zásadě „kapka v moři“ a o tom, že by částky na podobné kampaně měly být násobně vyšší mluvila na workshopu například i členka Správní rady VZP Bára Malíková.

SystemShop mnozí nepochopili

Hermann na workshopu vysvětlil, že kampaň vedená formou fiktivního e-shopu zdravotnických zákroků reflektovala skutečnost, že je Česko internetovou velmocí. „Jsme země s největším počtem e-shopů na počet obyvatel na světě. A jazyk e-shopů je proto Čechům blízký,“ vysvětlil Hermann.

Členka Správní rady VZP Bára Malíková.

Kromě záměru, aby se lidé nad cenami ve zdravotnictví a nad prevencí zamysleli, sledovala kampaň i konkrétní komerční cíl. „Tím bylo, aby si lidé stahovali aplikaci Moje VZP, kde vidí, kolik za ně systém zdravotní péče zaplatí,“ popsal Hermann. Ač se kampaň setkala s pozitivním hodnocením u odborné veřejnosti a vzbudila zájem veřejnosti široké (limitovaný rozpočtem), ne vše se podle Hermanna povedlo. „Zpětně jsme zjistili, že kampaň byla příliš složitá a spousta lidí ji nepochopila. Hodně lidí, převážně těch s nižším vzděláním, si myslelo, že po nich teď VZP bude chtít vybírat peníze za zdravotní péči,“ řekl Hermann. Shodou vtipných náhod se kampaň časově trefila také do období diskusí o nadstandardech, což rovněž příliš nepomohlo.

Agentura McCann ve spolupráci s VZP chystá pokračování kampaně do dalších let. „Půjde o mnohem jednodušší koncept, kde lidem věci, které pro ně mohly být matoucí, podrobněji vysvětlíme,“ uzavřel Hermann.

Jakub Němec

Foto: Radek Čepelák