Foto: LinkedIn

Státním tajemníkem MZd by měl dál zůstat Měšťan

Státním tajemníkem na ministerstvu zdravotnictví (MZd) by měl dál zůstat Stanislav Měšťan. MZd předloží příští týden vládě návrh na jeho jmenování, vyplývá z programu jednání. Státní tajemník podle zákona o statní službě zajišťuje organizační věci týkající se státní služby na daném ministerstvu a plní úkoly související s pracovněprávními vztahy a odměňováním státních zaměstnanců úřadu.

Měšťan je státním tajemníkem MZd od roku 2019. Současný mandát mu vyprší na konci dubna, vláda vypsala výběrové řízení v únoru. Kromě personálních otázek podle dokumentu státní tajemník řeší také například Národní onkologický plán ČR 2030, otázky národnostních menšin, lidských nebo integrace cizinců.

V roce 2019 skončil na MZd státní tajemník Ivo Beneda. Tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) jeho práci kritizoval, mohl podle něj za špatnou personální situaci úřadu. Na působení Benedy ve funkci státního tajemníka si stěžovali i Vojtěchovi předchůdci ve vedení ministerstva Miloslav Ludvík a Svatopluk Němeček (oba ČSSD), kritizoval ho i premiér Andrej Babiš (ANO).

Měšťan na MZd přišel z ministerstva školství, kde pracoval jako referent a vedoucí oddělení v oblasti vzdělávání, rozvoje a péče o zaměstnance. Od prosince 2016 do dubna 2019 tam byl ředitelem odboru personálního a státní služby.

Systémem státní služby obecně se vláda zabývala tento týden. Nově by ji podle projednaného návrhu novely měl místo ministerstva vnitra koordinovat úřad vlády. Cílem je podle předlohy profesionalizace, zefektivnění a modernizace státní služby. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce usilovat o to, aby byl zákon účinný co nejdříve, ideálně na začátku roku 2025.

Podle návrhu by vláda měla schvalovat pouze systemizaci služebních a pracovních míst na následující kalendářní rok. O dílčích změnách by rozhodoval úřad vlády v koordinaci s ministerstvem financí. Vzniknout by měla služební komise, která bude rozhodovat o porušení služební kázně a etiky a také o námitkách proti služebnímu hodnocení nejvyšších státních úředníků. Budou v ní lidé, kteří ve státní službě nepůsobí, což má zajistit její nezávislost.

-čtk-