Foto: MZ

SÚKL bude prověřovat podněty na nedodávání léků lékárnám

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) je podle pověřeného ředitele Jakuba Velíka připravený přijímat a prověřovat podněty lékáren, které upozorňují na to, že je distributoři znevýhodňují v dodávkách léků. Řekl to na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví (MZd). Podle zástupců MZd k řešení problému stačí dostatečně vymáhat stávající legislativu, není potřeba její změna.

„Z pozice Státního ústavu pro kontrolu léčiv nemůžeme souhlasit s jakýmkoliv zvýhodňováním či znevýhodňováním jednotlivých lékáren oproti jiným,“ uvedl Velík. Na základě podnětů od lékáren bude podle něj SÚKL prověřovat u distributorů podezření na taková jednání. Lépe dokazovat by se podle něj mohlo dařit s využitím nových dat, která má SÚKL od distributorů.

Maximum údajů a spolupráce při eliminaci takové praxe je připravena poskytovat SÚKL i Česká lékárnická komora, řekl její prezident Aleš Krebs.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je nesmysl měnit zákon ve větší míře čtyři měsíce po začátku platnosti jeho poslední úpravy, projednávaná novela je jenom implementací evropské směrnice. Odmítá proto pozměňovací návrh, který k novele zákona o léčivech projednávané ve Sněmovně předložil poslanec Jan Kuchař (STAN).

Do lékového zákona by se podle Kuchařova návrhu měl vrátit takzvaný chráněný distribuční kanál. Distributoři léků by museli mít zásoby takových medikamentů v množství, aby mohly lékárny zásobit do dvou dnů od obdržení objednávky. Od letošního ledna platí, že u vybraných léků musí distributor i výrobce držet až měsíční zásobu, neplatí ale pro všechny léky, jen pro ty s omezenou dostupností. Podle Válka v době, kdy chráněný distribuční kanál součástí zákona byl, situaci s výpadky léků nezlepšil.

Návrh má naopak podporu mezi majiteli menších nezávislých lékáren. Tvrdí, že jsou znevýhodňováni v dodávkách léků na předpis. Podle dřívějších vyjádření předsedy Grémia majitelů lékáren Marka Hampela nyní neexistují žádné záruky, že lékárna objednaný lék skutečně dostane. Lékárníci kvůli tomu sepsali i petici, na internetu má k dnešními dni 438 podpisů.

-čtk-