FN Hradec Králové. Foto: FN Hradec Králové

Ve FN Hradec Králové zemřelo novorozené dítě s černým kašlem

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (FN HK) zemřelo novorozené dítě nakažené černým kašlem, jeho zdravotní stav komplikovaly další infekce. Dítě bylo na Dětskou kliniku FN HK přeloženo z jiné nemocnice v kritickém stavu, uvedl mluvčí hradecké fakultní nemocnice Jakub Sochor. Epidemie černého kašle v ČR nepolevuje, o vakcíny pro dospělé je více než pětinásobný zájem než loni. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek uvedl, že do konce dubna dorazí do České republiky více než 100 tisíc vakcín proti černému kašli.

„Neprodleně mu byla poskytnuta maximální specializovaná péče, bohužel na následky onemocnění zemřel. U novorozence byl diagnostikován černý kašel, jeho zdravotní stav navíc komplikovaly další infekce,“ popsal úmrtí novorozence ve FN Hradec Králové Sochor.

Podle ředitele odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáše Fošuma je statisticky nejčastější příčinou úmrtí dětí do jednoho roku věku oboustranný zápal plic způsobený bakterií streptokokem. „Příčinou úmrtí bylo respirační selhání, sepse a oboustranná pneumonie,“ řekl novinářům. U dítěte lékaři kromě černého kašle a streptokoka diagnostikovali další infekce.

První člověk nakažený černým kašlem, který letos v Česku zemřel, byl z Královéhradeckého kraje. Podle Státního zdravotního ústav šlo o muže ve věku 62 let z okresu Náchod, který měl i další vážná onemocnění, zemřel 10. února. Nezemřel na onemocnění černým kašlem, ale na svá základní onemocnění, uvedli hygienici.

Počty nemocných černým kašlem v Královéhradeckém kraji, stejně jako v dalších krajích, rostou několik týdnů v řadě. Minulý týden krajští hygienici zaznamenali 54 nových případů, o pět méně v porovnání s týdnem předchozím. Od začátku roku to bylo v kraji celkem 234 případů černého kašle, za celý loňský rok jich bylo 17.

Počet případů nákazy černým kašlem v celé ČR je v současné době nejvyšší od roku 1960. Od začátku letošního roku Státní zdravotní ústav podle jeho ředitelky Barbory Mackové eviduje 6006 případů černého kašle. Za tento týden do dnešního rána bylo 709 nových, konečná čísla SZÚ zveřejní v pondělí. Nejvíc nemocných je mezi mladými ve věku 15 až 19 let, novorozenců se nakazilo 92.

Do ČR dorazí více než 100 tisíc vakcín

Boj proti černému kašli neustává. Do konce dubna podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) dorazí do České republiky více než 100 tisíc vakcín proti černému kašli. Řekl to na čtvrteční tiskové konferenci. Zároveň apeloval na nevynechávání přeočkování dětí v pěti až šesti a deseti až jedenácti letech a na očkování těhotných, pro které se vyhradí vakcíny. Od začátku loňského roku lékaři aplikovali dětem při povinném očkování nebo dospělým při přeočkování více než 81 tisíc těchto vakcín, loni 39 tisíc.

Podle Fošuma budou vyhrazené vakcíny pro očkování těhotných, lékaři si je mohou telefonicky objednat u distributora. „Je vytyčeno relativně velké množství tak, abychom pokryli všechny ženy, které jsou těhotné a mají o očkování zájem,“ řekl s tím, že objednané vakcíny budou dodány příští týden.

Vakcín pro dospělé, o které je více než pětinásobný zájem než loni, podle Válka dorazilo tento týden 10 tisíc dávek, ke konci příštího týdne jich bude dalších 20 tisíc a do konce dubna přijde mimořádná dodávka z Francie. Minulý týden ministerstvo informovalo, že dříve objednané vakcíny distributor lékařům dodá, nové objednávky bude ale vyřizovat po polovině dubna. Další budou chodit pravidelně do konce roku. „V množství pro pravidelné očkování je objednáno více než 400 tisíc dávek,“ řekl Fošum.

Malé děti dostávají vakcínu proti černému kašli jako součást hexavakcíny spolu s látkami proti dalším infekcím včetně tetanu nebo záškrtu. Proočkovanost hexavakcínou je podle něj vysoká. „U dávky přeočkování v pěti až šesti letech a v deseti až jedenácti letech je ale nižší než je potřeba k zajištění kolektivní imunity,“ řekl.

ČTK