Ilustrační foto: Pixabay

Zvýšení příspěvků na péči pro postižené:koaliční návrh prošel

Sněmovna schválila zvýšení příspěvků na péči pro lidi se zdravotním postižením podle koaličního návrhu. Úpravy opozičních hnutí ANO a SPD o razantnějším růstu části dávek zamítla. Novelu, která má také zdůraznit podporu poskytování sociálních služeb potřebným lidem v jejich domácím prostředí, dostanou k posouzení senátoři.

Od července se podle koaličního návrhu schváleného v novele zvýší příspěvky na péči ve třech ze čtyř stupňů závislosti na pomoci druhých o zhruba desetinu až dvě pětiny. Nejnižší dávka, tedy v prvním stupni závislosti, zůstane na současné úrovni. Opozice to kritizovala i s ohledem na záměr ministerstva práce a sociálních věcí zvýšit od pololetí maximální ceny, které mohou lidé za sociální služby platit. Vzrůst by mohly nejvyšší možné částky za terénní a ambulantní služby.

Nyní dostávají dospělí na úhradu sociálních služeb měsíčně 880, 4 400, 12 800 a 19 200 korun a lidé do 18 let věku 3 300, 6600, 13 900 a 19 200 korun. Od července budou podle novely dospělí pobírat 880, 4 900, 14 800 a 23 000 korun, lidé s nejvyšší dávkou v domácím prostředí 27 000 korun. Dětem bude stát vyplácet 3 300, 7 400, 16 100 a 23 000 korun, při péči doma 27 000 korun. Roční rozpočtový dopad je odhadován na sedm miliard korun.

Poskytování sociálních služeb v klientově přirozeném prostředí

Opoziční hnutí ANO a SPD neúspěšně prosazovala sedm variant růstu příspěvků na péči. Většina z nich více zvedala dávky v prvním a ve druhém stupni závislosti na pomoci druhých, jeden návrh se týkal částky jen ve stupni prvním. Jana Pastuchová (ANO) tvrdila, že nynějších 880 korun příjemcům nestačí a 500 korun navíc by státní rozpočet „nezbořilo“. „Nenechte se ODS válcovat kvůli dvěma miliardám,“ obracela se na zástupce dalších vládních stran.

Novela skupiny koaličních poslanců v čele s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) má vést k přednostnímu poskytování sociálních služeb v přirozeném sociálním prostředí klienta, pokud je to možné. Pobytové služby by měly představovat podle předkladatelů až poslední řešení. Novela v souvislosti s tím upravuje i takzvanou neformální péči. Jde například o její podporu formou poradenství i odlehčovacími službami, které umožňují zajistit pečujícím lidem odpočinek. Mohly by podle novely trvat až 180 dnů v roce místo nynějších 90, omezení se nebude vztahovat na terénní služby.

Opoziční výtky vyvolala zejména zákonná úprava sítě sociálních služeb celostátního a nadregionálního charakteru. Vychází podle zdůvodnění ze skutečnosti, že taková síť sice funguje, současné znění zákona ji ale nezná. Podle Aleše Juchelky (ANO) vymezení přinese nejistotu pro 400.000 klientů. Jeho pozměňovací návrhy, aby tato síť zahrnula všechny nynější služby nebo aby existovalo přechodné období, Sněmovna odmítla. Jurečka opakovaně ujišťoval, že stát nebude žádnému poskytovali rušit z roku na rok financování.

Sněmovna v novele upravila požadavky na bezúhonnost pracovníků v sociálních službách, budou stejné jako u zdravotníků. Větší obecní úřady budou podle předlohy cíleně vyhledávat poskytovatele sociálních služeb bez oprávnění.

ČTK