Jednatel energetické společnosti D-energy Eduard Paulík. Foto: Radek Čepelák

Dostaňme z technologií co nejvíc, nabádají experti na energeticky úsporné projekty

Dokončení energeticky úsporného projektu za pomoci metody energetických úspor s garantovanou zárukou v nemocnicích (označováno jako EPC – pozn.red.) znamená začátek té nejlepší etapy, kterou je období garance a energetického managementu. Nejlepších výsledků ovšem nelze dosáhnout bez aktivní dlouhodobé spolupráce nemocnice se zhotovitelem projektu a dostatečného množství dat. Na sympoziu Zdravotnického deníku Energetika v nemocnicích se na tom shodli jednatel společnosti D-energy Eduard Paulík a místopředseda představenstva Advance Energo Filip Ovčačík.

Společnost D-energy poskytuje energetické služby se specializací na projekty s garancí budoucích úspor realizované metodou Energy Performance Contracting (EPC). Své projekty realizovala například v nemocnici v Trutnově, Nymburce či v Psychiatrické nemocnici Bohnice, kde spolupracovala se společností Veolia Energie ČR. D-energy momentálně sleduje a vyhodnocuje úspory a potřeby u zhruba 110 objektů.

Jednatel D-energy Eduard Paulík během svého vystoupení. Naslouchá místopředseda představenstva Advance Energo Filip Ovčačík a projektový manažer EPC Elprocon 21 Martin Chmiel.

Eduard Paulík z D-energy na příkladu Psychiatrické nemocnice Bohnice nejprve upozornil na administrativní náročnost přípravy projektu, která by se podle něj měla zkrátit a zjednodušit. „V roce 2017 nemocnice podala žádost o dotaci. Výběrové řízení vyhlásila až v roce 2021 a smlouvu podepsala o rok později. Samotná realizace trvala pouhých 18 měsíců,“ nastínil zdlouhavé přípravné fáze projektu v Bohnicích.

Realizační fáze projektu trvá většinou dva roky. Zádrhelem ale může být vyřízení stavebního povolení, pokud je objekt památkově chráněný a také jeho lokace. „Pokud se pohybujete v oblasti Prahy, Brna a dalších velkých měst, povolovací procesy jsou tady složité a doba na realizaci proto bývá hodně šibeniční. Proto velmi pomůže, když je projekt dobře připravený, naplánovaný a máme kompletní podklady hned na začátku,“ apeloval Paulík. V opačném případě se totiž projekt nemusí stihnout dokončit včas.

Akci moderoval majitel zpravodajských portálů Zdravotnický deník, Ekonomický deník a Česká justice Ivo Hartmann. Účastnila se také advokátka z advokátní kanceláře Portos Michaela Machálková a manažer pro obchodní a exportní financování ČSOB Richard Čada (vpravo).

Období garance trvá u veřejných objektů obvykle 8 až 10 let. Toto období je ale třeba podle Paulíka nepodceňovat, protože se jedná o fázi nejdelší, a právě během ní by se měly plně projevit přínosy všech nových technologií a investic. „Energetický management nepředstavuje pouze nějaké vykazování úspor. Aktivní energetický management má být procesem, kdy obě strany spolupracují, vyhodnocují data, sledují provoz a vymýšlí postupy k tomu, aby technologie fungovaly optimálně,“ zdůraznil a doplnil, že právě s dokončením díla začíná to nejlepší období, kdy z technologií můžeme dostat nejvíc.

Na sympoziu vystoupil také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který energeticky úsporné projekty v nemocnicích podporuje.

Aby se společnost D-energy co nejvíce zapojila do procesu, využívá v rámci aktivního energetického managementu tzv. online monitoring provozu technologií v nemocnici. Technologie jsou napojené na dispečink firmy a dochází tak k pravidelným online konzultacím, které napomáhají k co největší efektivitě úsporných opatření.

O tom, že by všechna opatření měla končit aktivním energetickým managementem, hovořil na sympoziu také Filip Ovčačík, místopředseda představenstva společnosti Advance Energo, která je součástí skupiny Veolia Energie ČR. Společnost se orientuje na návrh řešení a realizaci projektů energetických úspor. Impulsem k jejímu založení je snaha o zvýšení energetické efektivity a snižování nákladů na energie a vodu. Služby v oblasti energetiky jsou přitom poskytovány jak v rámci skupiny, tak i ostatním subjektům ze soukromého i veřejného sektoru.

Místopředseda představenstva Advance Energo Filip Ovčačík.

Příkladem projektu Advance Energo je Nemocnice Kutná Hora. Zřizovatelem zadání byl Středočeský kraj, který požadoval projekt EPC s co největšími energetickými úsporami. Podle Ovčačíka je často problematický podinvestovaný stav objektů, které jsou často vybudované hluboko v dávné minulosti. V jednom komplexu může být navíc několik areálů s různou dobou stáří. „Zřizovatel, kterým byl Středočeský kraj, požadoval co největší energetické úspory. Začínali jsme zpracováním projektové dokumentace a veškerou inženýrskou činností. Pak následovala dodávka a montáž navržených úsporných opatření ‚na klíč‘ a energetický management po dobu trvání smluvního vztahu, včetně kontroly instalovaného zařízení,“ uvedl Ovčačík a dodal, že v Nemocnici Kutná Hora došlo díky EPC projektu k úsporám přes 2,8 milionů ročně a soubor všech opatření stál bezmála 73 milionů.

Sympozia se účastnila také ředitelka Kateřina Grygarová. Naslouchá ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák (uprostřed).

I nadále po dobu trvání EPC kontraktu je podle něj důležité vědět, k čemu v areálu dochází. Proto společnost nabízí spolupráci energetiků, aby společně s nemocnicí pracovala na funkčních opatřeních, která povedou k největším úsporám. Žádný energetický management ale nelze úspěšně vykonávat bez dostatečného množství dat, jak zopakovali oba řečníci.

Když je úspor víc než podle plánu

Filip Ovčačík na sympoziu zmínil v souvislosti s energetickým managementem také možnost podílu zadavatele na tzv. „nadúspoře“. „Když se ukáže, že by se ušetřilo více než je smluvně slíbené, 100 procent z nadúspory jde za zadavatelem. Existuje motivace k tomu, aby se co nejvíce s projektem pracovalo a aby byl co nejlépe nastaven,“ zdůraznil.

Následovala neformální diskuse v kuloárech.

Eduard Paulík je ale naopak zastáncem rozdělení „nadúspor“ mezi obě strany.  „Celý proces energetického managementu vyhodnocování úspor je o jakémsi partnerství firmy a klienta a obě strany chtějí co nejvíce šetřit. Jsem zastáncem toho, aby to bylo rozdělené například v poměru 70 procent pro nemocnici a 30 procent pro firmu. Nemělo by to být o tom, že firma se spokojí s tím, že garantuje úspory a dosahuje je, ale aby měla motivaci šetřit ještě víc,“ uzavřel Paulík.

Nela Slivková

Foto: Radek Čepelák

Zdravotnický deník děkuje za laskavou podporu sympozia společnostVeolia Energie ČR.