Ilustrační foto: freepik.com

Společnost Philips zaplatí 1,1 miliardy dolarů za urovnání soudních sporů ohledně dýchacího přístroje

Společnost Philips Respironics zaplatí 1,1 miliardy dolarů (25,6 miliardy korun), aby urovnala spor s lidmi, kteří trpěli spánkovou apnoe (závažnou poruchou, při níž dochází k opakovaným zástavám dechu během spánku – pozn. red.) a používali proto v noci dýchací přístroj Philips Dreamstation. Ten jim totiž údajně poškodil zdraví. Tisíce pacientů společnost žalovaly za to, že jim inhalace z přístroje zanesla plíce škodlivými látkami. Informaci přinesl americký deník The New York Times.

Přístroj na podporu dýchání společnosti Philips Respironics (typu CPAP – continuous positive airway pressure, čili zajišťující trvalý přetlak v dýchacích cestách  – pozn. redakce) způsobil v Americe závažné problémy několika tisícům uživatelů. Roky trvající soudní spory kvůli problému, který hluboce znepokojoval pacienty i lékaře, jsou ale nejspíš u konce. Nizozemský konglomerát Philips dosáhl dohody ve výši 1,1 miliardy dolarů na vyřešení nároků ve Spojených státech, které se týkají více než 1 milionu stažených dýchacích přístrojů.

Stahování přístroje z trhu začalo už v létě 2021 kvůli obavám, že při jeho používání vdechují pacienti potenciálně rakovinotvorné látky. Zákaz prodeje se týkal zhruba 15 milionů přístrojů vyrobených od roku 2006, ještě v polovině roku 2021 jich ale bylo stále v oběhu zhruba 5 milionů.

Lékaři proto museli dlouhou dobu zvažovat riziko, zda problém se spánkovou apnoe u pacientů nebude léčený vůbec, nebo se použije potenciálně škodlivé zařízení, které by jim mohlo způsobit újmu na zdraví. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) se musel vypořádat s mnoha stížnostmi na chaotické stahování přístrojů z trhu a jejich výměnu, která způsobovala obrovské prodlevy v léčbě spánkového onemocnění. Mnozí pacienti tak museli čekat na nové přístroje déle než rok.

Společnost Philips už v září minulého roku oznámila, že dosáhla urovnání, které proti ní bylo vzneseno v souvislosti s rozsáhlým stahováním přístrojů pro spánkovou apnoe. Uzavřela proto dohodu, že zaplatí 479 milionů dolarů (asi 11 miliard korun) do fondu pokrytí plateb žadatelů, kterých se týká újma. Philips také začátkem tohoto roku souhlasil s tím, aby byl zastaven prodej nových zařízení v USA, dokud nebudou splněny určité podmínky.

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv obdržel celkem 116 000 stížností, včetně 561 zpráv o úmrtích, o nichž lidé nebo právníci uvedli, že souvisí s vadným fungováním inhalátoru. Společnost Philips nicméně v jednom ze svých posledních prohlášení uvedla, že testování produktu prokázalo, že látky v něm nejsou natolik toxické, jak se předpokládalo.

„Tyto kombinované dohody nakonec splnily to, čeho jsme se snažili dosáhnout, když tento soudní spor začal. Chtěli jsme, aby společnost Philips nesla odpovědnost tím, že zajistí péči o osoby s fyzickou újmou a odškodní ty, kteří potřebují nové dýchací přístroje,“ uvedli Sandra L. Dugganová, Kelly K. Iversonová a Christopher A. Seeger, právníci zastupující žalobce.

Společnost Philips přesto nepřiznala žádné pochybení ani tvrzení, že by měl přístroj způsobovat pacientům zdravotní komplikace, jak vyplývá z jejich finanční zprávy vydané v pondělí tohoto týdne.

-ns-