Lékárnice Helena Slámová. Zdroj: Helena Slámová

Vládní poslanci jednali s lékárníky o chráněném distribučním kanálu a dalších tématech. „Teprve se ukáže, jestli to k něčemu bylo,“ říká Helena Slámová

V pátek proběhlo v prostorách Poslanecké sněmovny setkání poslanců vládní pětikoalice s lékárníky. Účastnit se ho měli i zástupci České lékárnické komory (ČLnK), Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Setkání, jehož účelem bylo seznámit zákonodárce se situací „v lékárnickém terénu“, Zdravotnickému deníku popsala jedna z jeho účastnic, brněnská lékárnice Helena Slámová, která na něm vystoupila na pozvání poslance z KDU-ČSL.

„Šlo o setkání lékárníků v terénu s poslanci vládní pětikoalice. Každá strana si mohla nominovat lékárníka, který by dal zpětnou vazbu, jak to v praxi vypadá a s čím jsme nespokojení,“ popsala nám lékárnice Slámová. Jí samotnou měl na setkání pozvat lidovecký poslanec a člen sněmovního zdravotnického výboru Robert Teleky. „Neprezentovala jsem tam ale žádnou politickou stranu, byla jsem tam za nezávislé české lékárníky,“ vysvětlila Slámová. Podobně jako ona měli před poslanci vystoupit ještě další asi tři lékárníci.

Na setkání se jednalo o řadě témat. Jedním z těch nejožehavějších, zejména mezi nezávislými lékárníky, je tzv. chráněný distribuční kanál, který měl lékárníkům zaručovat realizaci objednávek léků od distributorů, ale v minulosti nebyl vymáhán a během novelizace zákona o léčivech byl zrušen úplně. O jeho návrat ve funkčnější podobě se od té doby nyní snaží nejenom lékárníci, ale i někteří zákonodárci. Nejiniciativnější je v této oblasti poslanec Jan Kuchař (STAN), který se snaží prosadit pozměňovací návrh zákona, kterým by se chráněný distribuční kanál do legislativy vrátil.

Lékárníci prý na pátečním setkání byli ubezpečení, že „teď už to bude jiné“, protože je jiné vedení SÚKL. „Lékárníci si myslí ale, že se nelze spolehnout na to, že léky budou dodávány jen podle toho, jestli vedení SÚKL bude zrovna s lékárníky kamarád, nebo ne. Potřebujeme legislativní ukotvení,“ míní brněnská lékárnice.

Přišlo ale i na jiná témata. „Původně jsem měla za to, že hlavním tématem bude znovuzavedení chráněného distribučního systému do zákona. Poslance mělo zajímat, jak funguje nebo nefunguje novela zákona o léčivech a jak jsou lékárny nezávislých českých lékárníků zásobeny a proč lékárníci z terénu považují za nezbytné tento nástroj do zákona vrátit. Projednávané téma však bylo nakonec mnohem širší,“ pokračovala Slámová.

Kromě popisu krácení dodávek léků monopolním DTP kanálem lékárnám se pozvaní lékárníci dotkli i dalších palčivých problémů, se kterými se dlouhodobě potýkají, jako je například údajná neexistence férových podmínek pro vykonávání primární lékárenské péče, pevné doplatky, regulace sítě lékáren, omezení vlastnictví, zákaz majetkových propojení distributorů, lékařů nebo výrobců s lékárnami či kompetence lékárníků. „Český nezávislý lékárník buduje svůj provoz a důvěru pacientů, nikdy ale neví, kdy si naproti otevře lékárnu řetězce a těmito dumpingovými cenami ji zničí… Popsali jsme, jak těžké je v trestuhodně nastavených podmínkách v Česku provozovat nezávislou lékárnu,“ dodala Slámová pro Zdravotnický deník.

A jaké bude mít setkání vyústění? „Teprve se ukáže, jestli to k něčemu bylo… Kdyby se ale třetinu z toho, o čem jsme hovořili, povedlo rozpohybovat, tak by to bylo krásné, ale těžko v tuto chvíli říct,“ popsala lékárnice. Někteří poslanci prý lékárníky ujistili, že jejich těžkosti chápou a vyjádřili naději, že lze potřebné kroky zahájit ještě v tomto volebním období. Konkrétněji to však Slámová komentovat nechtěla. „Nejsem si jistá, co bylo cílem, ale byla to ojedinělá příležitost k tomu seznámit poslance přímo s tím, jak lékárnická praxe ve skutečnosti vypadá. Oceňuji, že nám tuto možnost dali,“ uzavřela Slámová.

-fk-