Socialistická Kuba pod tlakem embarga dosáhla ve zdravotnictví pozoruhodných výsledků. V USA obdivují zejména efekt levných, ale účinných preventivních opatření. Znamená to, že by kubánské zdravotnictví bylo moderní a dostupné? To ani zdaleka, pod hezkou fasádou se maskují stejné problémy, jaké známe z našeho zdravotnictví z doby před rokem 1989. Foto: Wikipedia

V USA bylo zahájeno klinické hodnocení léku proti rakovině, který vyvinuli vědci na Kubě

Guvernér státu New York, Andrew Cuomo, nedávno na říjnové tiskové konferenci oficiálně oznámil, že úřad FDA (americký Úřad pro potraviny a léky, Food and Drug Administration – pozn. redakce) schválil zahájení úvodních fází klinických zkoušek léku zdánlivě zcela nepravděpodobné provenience – a sice z Kubánské republiky. Informaci přinesl například portál All that is interesting. Ostrovní – a do jisté míry izolovaný – socialistický stát je dlouhodobě vystaven americkému hospodářskému embargu a přesto dosahuje zajímavých výsledků ve zdravotnictví, které jsou pro kapitalistický svět přinejmenším překvapivé. Na druhou stranu kubánským vědcům nic jiného nezbývá, než být aktivní, neboť kvůli embargu ze strany USA a chybějícím dovozovým léčivům, je „Ostrov svobody“ nucen vybudovat si vlastní silný farmaceutický průmysl i zázemí pro výzkum. 

 

Ohlášené klinické zkoušení se týká vakcíny CIMAvax, která již prokázala svou dlouhodobou účinnost v léčbě rakoviny plic na kubánském území, kde nekontrolované i kontrolované klinické studie tohoto léku proběhly již v letech 1995-2005. Vakcína se na ostrově s úspěchem používá v terapii nemalobuněčného karcinomu plic (NSCLC). A ačkoliv lék onemocnění zcela vyléčit nedokáže, nechávají si jej aplikovat – většinou v některých jihoamerických zemích – v rámci „léčebné turistiky“ i onkologičtí pacienti ze zahraničí. Pomáhá jim v tom mnoho specializovaných agentur a firem, samozřejmě za úplatu. Jak však uvádí na svém webu například firma Cubaheal se sídlem v kanadské provincii Ontario, významné pokroky kubánského klinického výzkumu objektivně uznává i Světová zdravotnická organizace, která oceňuje také snahy místních vědců o vývoj objevných terapeutik, díky nimž se postupně daří měnit nádorová onemocnění ze smrtelných spíše na vážné chronické nemoci.

Za produktem CimaVax stojí původní kubánský 25-letý výzkumný program. Plně státní podnik vyrábí jednu dávku v přepočtu za cenu jednoho dolaru. Lék vyvinulo havanské Centrum pro molekulární imunologii (CIM) ve spolupráci s Centrem pro genetické inženýrství a biotechnologii a v roce 2008 vakcínu schválila kubánská regulační autorita pro použití u dospělých osob trpících zhoubným bujením v pokročilém stádiu.

Testy budou probíhat v Roswell Park Cancer Institute v Buffalu, s nímž vědci ze zmíněného Centro de Immunologia Molecular navázali unikátní přeshraniční spolupráci. Kelvin Lee, šéf tamního Imunologického oddělení, uvedl, že doposud byla vakcína CIMAvax globálně podána 5 000 pacientů, z toho tisícovce Kubánců. Nyní by tedy mohli dostat šanci i nemocní na území USA.

Vakcína je příslibem pro léčení některých malignit prsu, hlavy a krku, jakož i kolorektálního karcinomu. Nejslibněji se však nyní jeví hlavně její účinnost právě u NSCLC, který tvoří zhruba 80-85% všech diagnostikovaných plicních zhoubných nádorů a který se často objevuje i u nekuřáků. S kouřením se pojí především SCLC (malobuněčný plicní karcinom), což je zcela jiné onemocnění doprovázené i rozdílnými genetickými markery. Přípravek nicméně onemocnění kauzálně neléčí, má charakter aktivní imunoterapie a pro boj s chorobou tedy využívá imunitní systém pacienta, který aktivizuje k likvidaci jisté konkrétní bílkoviny (EGF), jež podněcuje růst a dělení zhoubných buněk. Může tak nemoc mírnit a umožnit její další zvládání. „Již nějaký čas probíhají rozsáhlejší klinické zkoušky a byla publikována slibná data, dle nichž lék oproti standardní léčbě prodloužil přežití (především u pacientů [mladších] 60 let věku, se střední celkovou dobou přežití u vakcinovaných pacientů v délce 18,53 měsíce oproti 7,55 měsíčnímu přežití u pacientů, jimž vakcína podána nebyla), přičemž toxicita související s vakcinací byla minimální”, zaznělo mimo jiné na tiskové konferenci.

Tak těsná spolupráce mezi vědeckými pracovišti Kuby a USA je možná až nyní, a to pouze díky výjimce z embarga, kterou oznámilo Ministerstvo financí USA v souvislosti s rozhodnutím prezidenta Obamy uvolnit restrikce, které doposud vědecké kontakty v oblasti medicíny omezovaly. O schválení klinických studií tak budou nyní moci u FDA žádat i další kubánské farmaceutické firmy.

-ipo-