Lidí s alergiemi přibývá a může se stát, že k první reakci dojde po jídle na palubě letadla. Bohužel se však čím dál častěji stává, že letadla nemají v nouzové lékárně všechny předepsané život zachraňující léky včetně adrenalinu. Foto: Flickr/Johan Hansson

Výpadky na lékovém trhu postihují i palubní lékárny v letadlech. Mohou v nich chybět život zachraňující léky

S tím, jak roste výskyt alergií a zároveň lidé často cestují, o rodinách s dětmi nemluvě, není těžké představit si situaci, kdy se závažná alergická reakce vyskytne u některého cestujícího na palubě letadla. Zatímco však v minulosti byly lety vždy vybaveny nouzovou lékárničkou zahrnující pět život zachraňujících léků včetně toho na anafylaktický šok, dnes mohou z důvodu nedostupnosti tyto přípravky na palubě chybět.

 

Mladý muž cestující přes Atlantik do Tel Avivu měl velké štěstí. Během letu dostal anafylaktický šok, jen několik řad od něj však seděl lékař, který mu byl schopen injekčně podat dávku adrenalinu z nouzové palubní lékárničky. „Jeho dýchací cesty se ihned začaly uvolňovat,“ popisuje podle New York Times Mikhail Varshavski, který pomoc poskytl.

Adrenalin je jeden z život zachraňujících léků, které jsou součástí povinné výbavy komerčních osobních letadel. Podle amerických pravidel přitom letadlo nesmí vzlétnout, aniž by tyto léky mělo na palubě. Jenže kvůli chronickému nedostatku léků začala americká agentura Federal Aviation Administration (FAA) vydávat výjimky, které umožňují vzlétnout bez plně vybavené nouzové lékárničky v případě, že se aerolinkám nepodaří léky doplnit. Tyto výjimky se přitom vztahují jak na vnitrostátní, tak mezistátní lety.

Zatímco dřívější výjimky byly agenturou vydávány na rok a jen pro jeden či dva léky v lékárničce, v lednu 2016 už více než padesát aerolinek dostalo čtyřletou výjimku z požadavku mít v lékárně všech pět léků. K těm patří dvě dávky adrenalinu, jedna k léčbě závažných alergických reakcí, druhá na srdeční zástavu, dále atropin užívaný k léčbě snížené srdeční frekvence, dextróza ke zvýšení nebezpečně nízké hladiny cukru v krvi u diabetiků a lidokain na nepravidelný srdeční rytmus, který se však dnes již tolik nepoužívá.

Lékaře nejvíce trápí chybějící adrenalin

Je to přitom právě nepřítomnost adrenalinu na palubách letadel, který trápí lékaře nejvíce. Alergií na jídlo totiž přibývá a postihují jak dospělé, tak děti – a právě u nich jsou nejzávažnější. Nedávná studie Centra pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC) poukázala na to, že mezi dětmi do 18 let jich trpí alergiemi na jídlo 6,4 procenta, což je víc než padesátiprocentní nárůst oproti roku 2007.

„Myslet si, že můžete létat bez adrenalinu, je šílené,“ podtrhává pediatr z Lurie Children‘s Hospital v Chicagu Sherif Badawy, který publikoval několik studií o zdravotních nouzových situacích během letů. U dětí přitom patří mezi nejčastější závažné zdravotní problémy během letů alergické reakce či respirační problémy. „Adrenalin potřebujete na obojí,“ konstatuje Badawy.

Někteří experti oponují, že urgentní situace vyžadující tyto léky jsou na palubě vzácné, další však poukazují na to, že nemáme kompletní data. Jedna studie spočítala, že k nouzovým situacím kvůli zdravotnímu stavu některého pasažéra dochází jednou za 604 letů, takže se denně na celém světě stane 260 až 1420 takových událostí. Nejčastěji hlášenými problémy jsou přitom mdloby a zažívací problémy, které obecně nevyžadují medikaci.

Přesto mnozí odborníci považují přítomnost čtyř život zachraňujících léků s výjimkou lidokainu na palubě za velmi důležitou. Podle doktorky Sandry Schneiderové z Americké akademie urgentních lékařů je adrenalin opravdu zásadním lékem, protože někteří lidé mohou utrpět svou první alergickou reakci právě na palubě letadla. Někteří experti se proto dokonce domnívají, že v letadlech by měly být také automatické injekční stříkačky, aby si je lidé mohli aplikovat sami v případě, že na palubě v případě pohotovosti není přítomen žádný zdravotnický profesionál.

Prezident Americké akademie pro alergie, astma a imunologii Todd Mahr navíc konstatuje, že i když je léku jako adrenalin aktuálně nedostatek, obvykle lze trochu zapátrat a zajistit ho. „Anafylaxe lidi zabíjí. Lidé mají anafylaktické reakce na palubách letadel – a ne vždy jsou na to připraveni,“ konstatuje Mahr.

Při výpadcích by si cestující měli vzít všechnu potřebnou medikaci na palubu

Data ohledně toho, kolik letadel skutečně nyní létá bez nutných léků, nejsou dostupná. Zástupci aerolinek uvádějí, že obvykle mají lékárnu plně vybavenou a na výjimku spoléhají jen během období dočasných výpadků.

„Američtí dopravci dodržují všechny předpisy FAA včetně přítomnosti nouzové lékárničky na palubě letu a zajištění posádky vyškolené ke zvládnutí nouzové situace,“ říká Katherine Estepová, mluvčí skupiny Airlines for America zajišťující výjimky pro všechny své členy včetně American Airlines, JetBlue, Southwest či United Airlines.

JetBlue uvádějí, že každé jejich letadlo má nouzovou lékárničku na palubě, ale ne vždy v ní jsou všechny léky. „Pracujeme na tom zajistit je všechny do každé lékárničky, někdy ale nejsou dostupné a my pak doporučujeme zákazníkům, aby si s sebou vzali veškerou potřebnou medikaci na palubu,“ uvádějí aerolinky. Podobně jsou na tom American Airlines. „Jsme v souladu s předpisy FAA, ale máme výjimku pro případy, kdy nejsme schopni léky sehnat kvůli výpadku na trhu,“ konstatuje mluvčí American Airlines Ross Feinstein.

Minulý rok ovšem FAA pohrozila Frontier Airlines pokutou ve výši 474 tisíc dolarů za to, že v červenci 2017 společnost údajně odlétala skoro 800 letů celkem 11 letadly bez adrenalinu, atropinu nebo obou na palubě. Aerolinky následně požádaly o udělení výjimky a dostaly ji. Případ odmítly komentovat.

Senátor apeluje na FAA se změnou politiky

Poptávka po výjimkách je způsobena chronickým problémem nedostatku základních léků. Ten přetrvává navzdory široké publicitě, veřejným slyšením a pokusům vládních úřadů problém řešit. Zástupci FAA ovšem tvrdí, že cestující by si měli být výjimky vědomi vzhledem k tomu, že celý proces zažádání je veřejný a všechna rozhodnutí jsou umístěna na Federal Docket Management systému. Jak uvedla FAA ve svém prohlášení, kdyby výjimky neudělovala, dodavatelé nouzových lékárniček by prý situaci na trhu skupováním léků ještě zhoršili a odklonili by život zachraňující léky z ambulancí, záchranek a nemocnic tam, kde pravděpodobně nebudou použity.

Situace už ale začíná zneklidňovat i politiky. Demokratický senátor za stát Illinois Tammy Duckworth, jehož kancelář objevila výjimky ohledně neúplných lékárniček, kontaktoval FAA, aby zvážila svou politiku. „Žádný cestující by se nikdy neměl bát toho, že při alergické reakci během letu zůstane bez pomoci kvůli tomu, že aerolinky tiše získaly výjimku z povinnosti mít na palubě život zachraňující léky. Očekáváme, že naše letadla budou během cest bezpečně vybavena zařízeními, jako jsou bezpečností pásy, a není žádný důvod, že by zákazníci neměli očekávat to samé ohledně život zachraňujících léků,“ uvedl Duckworth v prohlášení.

-mk-