Videomappingové představení na Rudolfinu se bude v neděli konat třikrát, každou hodinu od 18:00 do 20:00. Foto: Haima

Projekce na Rudolfinum přiblíží vnitřní svět dívky s rakovinou

Na Rudolfinum se bude v neděli promítat videomappingová show, umělecká projekce s tematikou fantazijního světa malého děvčátka, které prochází onkologickou léčbou. Tento umělecký program z dílny skupiny 3dsense bude součástí zábavně-naučného happeningu u příležitosti prvního ročníku Dne dětské onkologie v České republice, který se uskuteční na pražském náměstí Jana Palacha.

 

Videomappingové představení se bude konat třikrát, každou hodinu od 18:00 do 20:00. Vznikalo od začátku října. Umělci se nechávali inspirovat mimo jiné kresbami onkologicky nemocných dětí. „Fakt, že jsme na podobě představení úzce spolupracovali se samotnými pacienty a jejich rodinami, je největší zárukou toho, že k problematice přistupujeme maximálně zodpovědně a citlivě a zároveň tvoříme představení, které má obrovský potenciál oslovit veřejnost,“ uvedl jeden z autorů Jan Hrdlička.

V rámci programu, který začne ve 14:00, se dále uskuteční mimo jiné taneční vystoupení, tvořivé dílny nebo interaktivní dílny. Při naučné části bude odborná beseda na téma dětské onkologie s lékaři z motolské nemocnice a bývalými pacienty.

Lékařka Kliniky dětské hematologie a onkologie FN Motol Lucie Cingrošová, která je zároveň členkou organizátora akce sdružení Haima, si uvědomuje, že pojetí citlivého tématu při této akci může někdo vnímat se smíšenými pocity. Právě s předsudky totiž chtějí organizátoři bojovat. „Naší snahou je přiblížit veřejnosti naše pacienty takové, jací skutečně jsou. Jako statečné děti, které sice mají jednu velkou životní starost navíc, ale přesto se stále radují, hrají, mají své sny a představy a do budoucna hledí s neuvěřitelnou nadějí,“ řekla.

Občanské sdružení Haima vzniklo v roce 1991 a sdružuje rodiče i další lidi, kteří aktivně pomáhají dětem s onkologickým onemocněním a onemocněním krvetvorby. Sídlí v motolské klinice a aktuálně má samostatné skupiny také v Brně, Olomouci, Ostravě, Plzni a Českých Budějovicích.

-čtk-