Angela Merkelová varuje před nerealistickými očekáváními z účasti praktických lékařů na očkování proti covidu-19. Foto: Úřad spolkové kancléřky

Merkelová pod tlakem: Opozice žádá garanci očkování do léta každého, kancléřka varuje před falešnými očekáváními

Předseda německé opoziční FDP Christian Lindner vyzval spolkovou vládu Angely Merkelové (CDU), aby dala občanům záruku, že do začátku letních prázdnin bude moci každý obdržet alespoň první dávku očkování proti koronaviru. Merkelová ovšem varuje před přílišnými očekáváními a Institut Roberta Kocha předpovídá vzestup nových případů nákazy po Velikonocích.

„Očekávám, že zejména praktičtí, odborní a podnikoví lékaři budou očkovat co nejrychleji,“ uvedl šéf německé FDP Christian Lindner podle deníku Deutsches Ärzteblatt. Lindner připomněl, že Angela Merkelová hovořila o tom, že by německé obyvatelstvo mělo mít možnost se nechat kompletně proočkovat do konce kalendářního léta, tedy do 23. září.

Opozice chce zapojit i lékárníky

Lidner je ale přesvědčen, že vláda by měla očkování zrychlit a každému obyvateli Spolkové republiky garantovat, aby mohl alespoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru obdržet do začátku letních prázdnin. Ty začínají v každé spolkové zemi v jiný termín, první turnus přijde na řadu už 21. června, tedy přibližně za tři měsíce.

Kvůli zapojení praktiků do očkování se mají ve středu sejít zástupci zemských vlád a spolkové vlády, aby se domluvili na konkrétním harmonogramu. Praktičtí lékaři by měli začít očkovat na počátku nebo nejpozději v polovině dubna. „Cílem je přinést vakcínu co nejrychleji co nejširšímu počtu občanů, a to za pomoci jak praktiků, tak očkovacích center,“ uvedl mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert.

Podle předsedy FDP Lindnera ale „zapojení praktiků do očkování přichází pozdě“. Německo prý mělo využít jejich poměrně husté sítě, jakou se může pochlubit jen málokterá jiná země. Lindner spolkovou vládu také vyzval, aby do očkování zapojila rovněž lékárníky. K co nejširšímu zapojení praktických lékařů vyzvala rovněž poslankyně Spolkového sněmu za SPD a zdravotní expertka strany Sabine Dittmarová. Podle ní je třeba „mobilizovat“ také ambulantní lékaře v oblastech s vysokým výskytem nákazy.

Merkelová: harmonogram očkování nesmí přinést zklamání

Angela Merkelová ale varovala před falešnými očekáváními z účasti praktických lékařů na očkování proti koronaviru. Podle ní je nutné, aby harmonogram byl realistický a maximálně flexibilní, aby v konečném důsledku nevedl ke zklamání obyvatelstva z nenaplněných očekávání. S odkazem na Deutsche Presse-Agentur to uvedl deník Deutsches Ärzteblatt.

Spolková kancléřka vyjádřila naději v nalezení shody se zástupci vlád spolkových zemí. Zopakovala také, že nabídku očkování by měl každý občan dostat nejpozději do voleb do Spolkového sněmu, jež se konají letos v září.

Jenže se zdá, že požadavek opoziční FDP na urychlení očkování je legitimní. Institut Roberta Kocha (RKI – Robert Koch Institut) totiž přišel s varováním, že po Velikonocích čeká Německo vzestup počtu nově potvrzených případů nákazy virem SARS-CoV-2. „Extrapolace trendů ukazuje, že počet případů nad úrovní Vánoc lze očekávat od 14. týdne,“ uvedl RKI. Čtrnáctý týden začíná 5. dubna, na který připadá Velikonoční pondělí.

Britská mutace sílí

Na vině je zřejmě takzvaná britská mutace koronaviru. Deník Deutsches Ärzteblatt uvedl, že podle Institutu Roberta Kocha vykazuje varianta viru B.1.1.7 (britská mutace) od druhého letošního kalendářního týdne exponenciální trend šíření.

Zatímco výskyt britské mutace se podle RKI každých dvanáct dní zdvojnásoboval, výskyt ostatních variant viru se každý týden snižoval přibližně o 19 procent. Tyto dva protichůdné trendy se tedy v současné době vzájemně překrývají, což vedlo k pomalému růstu denních přírůstků nákaz koronavirem za poslední čtyři týdny.

Poslanec Spolkového sněmu za SPD Karl Lauterbach dokonce vyzval, aby vláda s ohledem na znepokojivé předpovědi znovu zpřísnila restrikce, včetně přerušení školní docházky až do Velikonoc. „Třetí vlna se v Německu vyskytuje už dva týdne,“ uvedl Lauterbach pro deník Rheinische Post. Podle něho je nutné konat dříve, než se situace vymkne kontrole a nemocnice se začnou znovu plnit.

Petr Musil