Na investice do nemocnic v Ústeckém kraji je třeba 4,3 miliardy korun. Foto: koláž ZD

Krajská zdravotní potřebuje na investice do nemocnic v Ústeckém kraji 4,3 miliardy Kč

Krajská zdravotní (KZ) potřebuje na investice do nemocnic v Ústeckém kraji 4,3 miliardy korun. Větší část pokryje úvěr. Největší poskytovatel zdravotní péče v ČR počítá s miliardou z programu REACT-EU, přestože projekty KZ skončilyv tendru pod čarou. Předseda představenstva společnosti Adam Vojtěch včera novinářům řekl, že vše je na dobré cestě tak, aby projekty pod čarou peníze dostaly. Pokud nebudou akceptovány, je KZ připravena se bránit, uvedl Vojtěch.

V ústecké Masarykově nemocnici se nyní staví nové kardiocentrum. Na tuto investici a dobudování komplexního onkologického centra je potřeba 2,3 miliardy korun. Výběrové řízení se připravuje na dodavatele stavby pavilonů emergency včetně centrálních operačních sálů a lůžek v rámci jednotek intenzivní péče v nemocnicích Děčín a Chomutov. V každé s těchto nemocnic jde podle člena představenstva KZ Josefa Šedlbauera zhruba o miliardu korun.

Společnost má miliardový úvěr. „Ten se muset navýšit na 2,2 miliardy tak, abychom dokázali pokrýt časový nesoulad mezi tím, kdy peníze potřebujeme a kdy nám budou přicházet během příštích deseti let od Ústeckého kraje,“ uvedl Šedlbauer.

Chybějící zhruba miliardu chce získat KZ z programu REACT-EU. „Žádosti jsou podané a ačkoliv, jak vyplynulo z nějakých zpráv, nebyly o nějaké milisekund zařazeny mezi ty financované, věříme, že se program doplní dalšími zdroji, aby investice mohly zdárně proběhnout,“ řekl Šedlbauer. „Vzhledem k tomu, že v posledním roce se ukázalo, jak důležité zdravotnictví je, věřím, že se peníze najdou,“ řekl.

Ministerstvo pro místní rozvoj poslalo KZ tabulku s časy přijetí žádostí. „Neshodují se s časy, které máme my. Například z nemocnice v Rumburku byla žádost odeslána později, přitom je výše než žádosti KZ,“ uvedl Vojtěch. „Asi je to otázka techniky. Pokud by se to nevyřešilo jiným způsobem, museli bychom se bránit,“ řekl.

Ke spornému rozdělování evropských peněz nemocnicím se sejdou příští týden poslanci. Část opozice ve Sněmovně kritizovala, že rozhodující byla podle ní rychlost podání projektu, tedy kliknutí počítačovou myší. Padaly i výzvy ke zrušení tohoto kola přidělování peněz. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) se tehdy vůči kritice ohradila, opoziční výtky se podle ní nezakládaly na pravdě.

Kardiocentrum v ústecké Masarykově nemocnici bude dokončeno v roce 2023. Urgentní příjmy v Děčíně a Chomutově, pokud se na ně podaří získat peníze z programu REACT-EU, budou do zkušebního provozu předány v závěru roku 2023. Otevřené výběrové řízení na dodavatele má podle Šedlbauera přispět k snížení výsledné ceny. „Jdeme do zakázek s rizikem, že není vyřešeno financování z programu REACT, věříme, že se to vyřeší,“ řekl Šedlbauer.

-čtk-