Foto: Město Louny

Ředitel Dětské psychiatrické nemocnice v Lounech rezignoval

Ředitel Dětské psychiatrické nemocnice v Lounech Pavel Kráčmer rezignoval. Hlavním důvodem je podle ministerstva zdravotnictví, které nemocnici zřizuje, snaha umožnit nové řešení složité personální situace v instituci. Péči o dětské pacienty chce ministerstvo ve spolupráci s krajem zachovat, uvedl resort v tiskové zprávě. Kráčmer ČTK řekl, že nechce věc komentovat.

Dětská psychiatrická nemocnice Louny je jednou ze tří dětských psychiatrických nemocnic v České republice. Pro dlouhodobější hospitalizaci pro děti od tří do 18 let má k dispozici 50 lůžek. Kráčmer řídil nemocnici šest let. „Odvedl zde práci, za kterou bych mu chtěl poděkovat. Nyní je však třeba zapracovat na dalším kvalitativním posunu, a především dotažení akreditace pro specializační vzdělávání lékařů v oblasti dětské a dorostové psychiatrie,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

O uvolnění z funkce požádal sám Kráčmer. „Já to chci nechat bez komentáře,“ řekl ČTK. Na webu nemocnice je seznam volných pracovních pozic, mezi nimiž je psycholog, psychiatr, rodinný terapeut či zdravotní sestra. Ústecký kraj je o situaci podle mluvčí informován. „Vzhledem k tomu, že to je nemocnice ministerstva, nemůžeme s touto situací zatím nic dělat,“ řekla ČTK mluvčí kraje Magdalena Fraňková.

Ministr zdravotnictví řekl, že respektuje Kráčmerovo rozhodnutí. „Je však evidentní, že nové vedení bude muset urychleně začít pracovat na personální stabilizaci nemocnice,“ uvedl Vojtěch. Nemocnici nyní dočasně povede ředitel Psychiatrické nemocnice Beřkovice Jiří Tomeček.

Ministerstvo zdravotnictví bude podle svého vyjádření s Ústeckým krajem spolupracovat na zlepšení a zachování péče. V současné době připravuje ministerstvo i po konzultacích s odbory nové výběrové řízení na ředitele, jehož hlavním úkolem bude stabilizovat situaci a urychleně začít pracovat na získání akreditace pro specializační vzdělávání.

-čtk-