Belle Gibsonová s cenou časopisu Cosmopolitan “za nebojácnost.” Foto: Twitter

Překonala jsem rakovinu čistým životem, tvrdila populární webová lhářka

 Třiadvacetiletá Australanka Belle Gibsonová se na internetu představovala jako žena, která “čistým životem” dokázala porazit rakovinu. Lhala – a na své lži si vystavěla úspěšnou kariéru.

 

“Překonala jsem rakovinu dělohy, prsou, jater…” začala o sobě před třemi roky na internetu psát Australanka Belle Gibsonová. Záhy se stala svého druhu celebritou. Jen na Instagramu její profil sledovalo 163 tisíc lidí. Mnozí z nich byli sami nemocní rakovinou a hltali Bellin příběh. Bella, vlastním jménem Annabelle Natalie Gibson, záhy přešla z kategorie pofidérní celebritky do role placené propagátorky údajných alternativních metod léčby zhoubné choroby.

“Čistý život,” taková byla Bellina rada pro lidi, kterým současná medicína nedokáže pomoct. Ona sama se údajně prostřednictvím čistého života z rakoviny vyléčila.

Na tomto místě je třeba vysvětlit co vlastně tento čistý život znamená. V podání australské slečny se jedná především o víru v to, že člověka může uzdravit časté publikování postů s moudry jako “Tvoje sny jsou tvůj život, proto nepřestávej snít,” případně “Láska je esencí pohybu, který rozeznívá celý vesmír.”

Když se na tento obrázek budete dívat dostatečně dlouho, uzdraví vás z rakoviny. Prý. Repro: Instagram Belle Gibsonové.
Když se na tento obrázek budete dívat dostatečně dlouho, uzdraví vás z rakoviny. Prý. Repro: Instagram Belle Gibsonové.

Příběh Belle Gibsonové vzbudil pochopitelný zájem a mladá žena začala objíždět různá setkání, aby na nich “šířila svou zprávu.” Postupně se její anamnéza rozrostla na infarkt, klinickou smrt, rakovinu všeho druhu. Vždy se údajně vyléčila “přísným detoxem,” který v jejím podání znamenal v zásadě právě to, co vyhovovalo sponzorské firmě. Jednou Gibsonová propagovala kůru ovesnými vločkami, jindy běhání v botách určité značky.

Její aplikace Whole Pantry se s dvěma sty tisíci staženími stala nejvyhledávanější australskou aplikací roku 2013 a udělala z Gibsonové bohatou ženu. Když prodeje začaly klesat, vydala Gibsonová loni v červenci srdceryvné prohlášení, ve kterém ohlásila, že onemocněla dalšími dvěma druhy rakoviny – a prodeje začaly opět stoupat. Bellina kniha se začala výborně prodávat ve Spojených státech i ve Velké Británii – a pak bublina praskla.

Ukázalo se, že údajná nadace na výzkum léčby rakoviny, do které měly plynout zisky z prodeje knih, aplikace a dalšího merchandisingu, neexistuje. Do té doby všudypřítomná Belle najednou zmizela ze světa. Zrušila všechny svoje kanály na sociálních sítích, ale už bylo pozdě. Vydavatel její knihy přiznal, že se vůbec neseznámil s tím, zda Belle opravdu prodělala některou z chorob, ze kterých ji údajně vyléčil čistý život a detoxy. Následovalo stažení knihy z prodeje, odstranění aplikace z marketů Googlu i Applu – a také přišlo na řadu pátrání po Belle Gibsonové samotné.

Ukázalo se, že lhala vlastně ve všem včetně svého věku a že se do role nemocné rakovinou začala stylizovat, když někdo v její širší rodině rakovinou onemocněl.

Velká manipulátorka, kterou časopis Elle s bezmeznou naivitou označil za “nejinspirativnější ženu světa,” se nechala z dobře utajeného skrytu slyšet, že “poví celý svůj příběh.”

Obchody se zase začnou hýbat, zdá se.

Ondřej Fér, Ekonomický deník