Lehčí formy cholery se léčí nahrazováním ztracené vody a minerálií dostatečným pitím, u těžkých případů s velkými ztrátami tekutin je nutné intravenózní doplnění a antibiotika. Foto: Wikipedie

Dva Češi si přivezli ze Zanzibaru choleru, ministerstvo přijalo bezpečnostní opatření

Z pracovního pobytu na Zanzibaru v Tanzanii si dva Češi přivezli choleru. Přijala je Ústřední vojenská nemocnice, nyní pacienti pobývají v domácí karanténě. Ministerstvo spolu s pražskou hygienickou stanicí proto nyní vyzývá všechny, kdo se do oblasti pracovně nebo rekreačně chystají, aby nezapomněli na očkování. Poslední dva případy Čechů, kteří se v cizině nakazili cholerou, byly zaznamenány v roce 2002.

 

„Oba pacienti, u nichž byla diagnostikována cholera po návratu ze Zanzibaru, jsou již propuštěni z ÚVN a jsou v domácí karanténě do doby tří negativních výsledků (odběr stolice),“ uvádí mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Naposledy byly v Česku zaznamenány dva případy cholery v roce 2002 – první z nich si 24letý muž z Chrudimi přivezl z Indie, kde se zřejmě nakazil z kontaminované vody. Druhý případ byl 29letý muž z Klatov, který krátce pobýval v Thajsku. I on se zřejmě nakazil z vody. Předtím byla cholera u českého pacienta zaznamenána až v roce 1986 po zájezdu v Egyptě. Všichni tito pacienti se uzdravili. V bývalém Československu pak byla malá epidemie cholery zaznamenána naposled v roce 1970 na východním Slovensku. O chorobách, které si dnes obvykle přivážejí Češi z exotických oblastí, jsme psali zde, z těch závažných jmenujme například malárii, horečku dengue nebo tyfus.

Češi se přitom nemusí bát, že by jim tady v Česku hrozila nákaza cholerou. „Hygienická stanice Hlavního města Prahy ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví přijala potřebná opatření včetně informování zahraničních partnerů v rámci stanovených komunikačních systémů rychlého varování. Jelikož se jednalo o Čechy v Zanzibaru pracující, HSHMP již kontaktovala i vysílající společnosti s cílem zdůraznit doporučení obecně pro cestování do těchto oblastí platná a týkající se prevence cholery – včetně očkování a dodržování základních hygienických pravidel. Očkování proti choleře při cestách do Tanzanie patří ke standardně doporučeným opatřením v rámci cestovní medicíny a je běžně nabízeno a doporučováno cestovatelům očkovacími centry,“ dodává Čechová.

Tanzanie je oblastí, kde se cholera vyskytuje hojně. Podle údajů Světové zdravotnické organizace z loňského roku bylo do dubna zaznamenáno přes 24 tisíc případů a téměř čtyři stovky úmrtí, z čehož k třem tisícovkám případů a padesátce úmrtí došlo právě na Zanzibaru. Podle WHO je hlavní příčinou šíření omezená dostupnost chlorované vody a špatná hygiena.

Proti choleře se očkuje dvěma dávkami ve formě nápoje podaného v rozmezí jednoho až šesti týdnů. Měla by tak být zajištěna ochrana až na dva roky s tím, že je očkovaný chráněn i proti častému původci cestovatelských průjmů koliformní bakterii Escherichia coli. Mezi další preventivní opatření proti choleře patří používání bezpečné pitné vody včetně mytí obličeje a čištění zubů, dále dodržování základních pravidel osobní hygieny a obezřetnosti při přípravě a konzumaci jídla a nápojů.

Cholera je průjmové onemocnění, jehož původcem je gramnegativní bakterie Vibrio cholerae. Přenáší se alimentární cestou, obvykle pitnou vodou nebo potravinami znečištěnými fekáliemi. Inkubační doba je několik dní, příznakem jsou křečovité bolesti břicha, vodnatý průjem a zvracení. Kvůli ztrátě vody a iontů dochází ke snížení krevního objemu a acidóze, bez léčby může nastat i smrt, která u rozvinuté cholery hrozí až v polovině případů. Léčba spočívá v nahrazování ztracené vody a minerálů, u těžších případů se nasazují antibiotika.

-mk, cik-