Počet hospitalizací v souvislosti s použitím léků vzrostl v letech 207-2017 z 1745 na 6021. Foto. Pixabay

Za 10 let vzrostl desetkrát počet úmrtí v souvislosti s léky

Za deset let stoupl v České republice 3,5krát počet hospitalizací v souvislosti s léky. Lidé museli do nemocnice například kvůli chybnému dávkování nebo nežádoucím účinkům léků. Desetkrát se zvýšil počet těch událostí, které skončily úmrtím pacienta. Mnohé se ale podle odborníků vůbec do evidence případů nedostanou. Vyplývá to z materiálu zveřejněného na webu vlády, která by měla novelu projednat ve středu. Ta zavádí takzvaný lékový záznam, tedy soupis všech léků předepsaných pacientovi nově dostupný lékařům a lékárníkům.

 

Data o nežádoucích příhodách v souvislosti s podáváním léků nejsou dosud systematicky sledována. Odborníci se proto domnívají, že se zaznamená jen část případů. Zejména takových, při nichž pacient skončí v nemocnici.

„Od roku 2007 do roku 2017 došlo k více než 3,5násobnému nárůstu počtu hospitalizací v souvislosti s diagnózami nežádoucích účinků při léčebném použití léků nebo biologických látek a chyb v dávkování,“ píše se v dokumentu. Jejich počet vzrostl z 1745 na 6021. Případy, které skončily smrtí pacienta, byť z růstných příčin, přibyly desetkrát.

Aktuálně má lékař přehled pouze o těch lécích, které pacientovi sám předepsal. Lékárník zase může zkontrolovat jen přípravky na předložených receptech. „Centrální úložiště díky elektronickým receptům obsahuje údaje o farmakoterapii jednotlivých pacientů, jejichž využití lékaři a farmaceuty při poskytování zdravotních služeb by mohlo významně zvýšit bezpečnost poskytované péče, a bylo by tak přínosem pro lékaře, pacienta i systém veřejného zdravotního pojištění,“ píše se v dokumentu.

Pomoci má lékový záznam, tedy lékařům a lékárníkům přístupný seznam všech léků. Uvidí ho po předepsání předepsání receptu s lékem nebo po zadání čísla pacientova občanského průkazu. Umožní to nová funkce elektronického receptu, která by měla fungovat od příštího roku.

Speciální přístup budou mít záchranáři, lékárníkům se otevře jen na omezený čas, nebo také při zadání čísla občanského průkazu. Přístup ke svým záznamům bude moci pacient všem nebo vybraným lékařům či lékárníkům zakázat.

Lékový záznam si už nyní může na webu nebo v mobilní aplikaci zobrazit každý pacient. Přihlášení je možné na základě jména a hesla, které si může vyzvednout na kontaktních místech CzechPoint, nebo díky elektronickému občanskému průkazu, připojenému přes čtečku k počítači nebo mobilnímu zařízení.

Lékový záznam je součástí elektronického receptu. Od ledna 2019 bude možné papírový recept vypsat jen ve výjimečných případech jako je výpadek elektřiny, internetu nebo centrálního úložiště elektronických receptů spravovaného SÚKL. Ministerstvo počítá, že elektronicky evidováno tak bude zhruba 98 procent receptů. V současné době je to asi 85 procent.

-čtk-