Ani napodruhé pokus slovenských fašistů nevyšel, ale konspirační teorie dopadající i na očkování žijí ve společnosti dál. Foto: Koláž ZD

Povinné očkování připomíná experimenty nacistů, tvrdí fašistická strana Naše Slovensko

Víra v konspirační teorie spojuje. Pro slovenskou krajně pravicovou stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko se odpůrci očkování stali vítaným spojencem. I proto se toto uskupení znovu pokusilo v zemi prosadit zrušení povinného očkování. Strana, která se netají obdivem k Jozefu Tisovi, prezidentovi fašistickému Slovenského státu, a bojuje proti „židovskému spiknutí“, se svou snahu zdůvodňuje tím, že současná podoba očkovacího systému připomíná „lékařské experimenty nacistických zločinců“.

 

Celý svět je ovládán hrstkou mocných, kteří usilují o nastolení „Nového světového řádu“, jenž povede k zotročení posledních svobodných jedinců. Z oblohy na nás padají prudké jedy v podobě chemtrails, a proto jsme nemocní. Evropská unie si podrobila slovanské národy a jejich jedinou záchranou je Rusko. To jsou jen některé z mnoha populárních konspiračních teorií, které sdílí příznivci i představitelé slovenské extrémistické strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. A právě konspirační myšlení je spojuje s odpůrci očkování. Vzájemné porozumění v sobě tyto skupiny našly už před několika lety a jejich spojenectví nese konkrétní výsledky. Toto krajně pravicové politické uskupení se už podruhé pokusilo prosadit zákon, který by „vytvořil podmínky pro svobodné rozhodnutí o očkování“, a fakticky tak zrušil povinné očkování na Slovensku.

Zrušení povinného očkování měla strana jako součást volebního programu před parlamentními volbami v roce 2016, kdy ve stopadesátičlenné Národní radě získala čtrnáct křesel. Letos v září pak uskupení Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko předložila návrh zákona, který měl vést ke zrušení povinného očkování a také sankcí za odmítnutí této povinnosti. „Každý, kto má z chorôb ako záškrt, čierny kašeľ, osýpky alebo besnota strach, nech sa seba a svoje deti zaočkuje. A každý kto z akéhokoľvek dôvodu nechce sám seba alebo svoje deti zaočkovať, nech nie je tým nútený či už formou nátlaku alebo pod hrozbou pokuty,“ hájil zákon Martin Beluský, jeden z jeho předkladatelů a poslanec za ĽS Naše Slovensko. Strana přitom tvrdila, že chce „hájit lidská práva“ občanů, která jsou údajně porušována tím, že Slovensko stejně jako Česko vyžaduje povinné očkování.

Mengele taky konal v zájmu vědy, tvrdí strana

Předložený návrh zákona, který se na program zasedání Národní rady dostal v polovině října, neprošel do druhého čtení. Očkování tak nadále zůstává v zemi povinné proti záškrtu, tetanu, černému kašli, žloutence typu B, dětské obrně, pneumokokům, nákazám způsobeným bakterií Haemophilus influenzae, spalničkám, zarděnkám a příušnicím. V seznamu povinného očkování u dětí je tak ve srovnáním s českým očkovacím kalendářem o jedno povinné očkování navíc, a to proti pneumokokům. Toto očkování je u nás plně hrazené, ale nepovinné.

Obdobný návrh zákona ĽS Naše Slovensko předložila už v loňském roce. Podobněji jsme o tom informovali zde. Stejně jako loni, strana použila v důvodové zprávě předkládané poslancům a poslankyním před hlasováním o návrhu zákona, argument, ve kterém spojuje současnou podobu očkování na Slovensku s nacistickými zločiny během druhé světové války. „Súčasná legislatíva o povinnom očkovaní nápadne pripomína lekárske experimenty nacistických zločincov. Vykonávanie lekárskych zákrokov na ľuďoch bez ich dobrovoľného súhlasu bolo bežnou praxou nacistického zločinca dr. Josefa Mengeleho počas jeho pôsobenia v koncentračnom tábore Osvienčim. Svoje lekárske pokusy, ktoré podľa jeho slov konal ‚v záujme vedy‘, robil aj na najmenších deťoch, a to dokonca za finančnej účasti niektorých významných farmaceutických firiem,“ stojí v důvodové zprávě. Podle ĽS Naše Slovensko je tak možné povinné očkování plně srovnávat s tím, co se dělo v nacistických koncentračních táborech: „V čom sa očkovanie v dnešnej Slovenskej republike odlišuje od týchto nacistických lekárskych zákrokov? Rovnako ako ich lekárske zákroky aj očkovanie je dnes občanom nanútené bez ich súhlasu.“ Proto podle této strany není možné nikomu „upírat právo svobodně a bez nátlaku rozhodovat o tom, či podstoupí jakýkoliv lékařský zákrok“.

Konspirační vidění světa zkresluje úsudek

Řada rodičů však vlivem nejrůznějších dezinformací a konspiračních teorií očkování odmítá. Jednoduše proto, že se spolehli na nesprávné zdroje informací a uvěřili nesmyslům. Podle Jána Levoslava Benčíka, bloggera, který se dlouhodobě věnuje slovenské krajně pravicové scéně, pak tito znejistění lidé mohou být rétorikou ĽS Naše Slovensko osloveni. Mohou mít dokonce pocit, že se o ně někdo konečně zajímá. „Marián Kotleba zrušení povinného očkování jako téma vytahuje opakovaně, protože si uvědomuje, že toto zapadá do vidění světa jeho fanoušků. Neplatí zde ale automatické rovnítko, že každý, kdo odmítá očkování je zároveň krajně pravicový extrémista, a ne každý pravicový extrémista odmítá očkování. Tyto dvě skupiny ale mají společné vidění světa, a tak si mohou dobře rozumět,“ popisuje.

Podle něj je běžné, že sami představitelé strany i její příznivci aktivně na sociálních sítích sdílí různé konspirační teorie, včetně těch, které se týkají očkování. Konkrétním aktuálním příkladem je kandidátka na zastupitelku v Košicích za ĽS Naše Slovensko a zdravotní sestra Ingrid Kordová. Ta by mimo jiné byla ráda, pokud by se na Slovensku opakovala okupace ruskými vojsky, protože „rok 1968 oddálil o dvacet let nástup kapitalistických sviní“. Děsí se Istanbulské úmluvy, protože prý povede ke vzniku nových koncentračních táborů a roztržení rodin, a německou kancléřku Angelu Merkelovou přirovnává k Adolfu Hitlerovi. Současně sdílí „zaručené zprávy“ o chemtrails, doufá v „bílé Slovensko“ a zdraví se pozdravem ‚Na stráž!‘ z období slovenského fašistického státu. „Na toto všetko sme si u Kolebovcov už zvykli. Bohužiaľ aj na to ďalšie na čo chcem poukázať. Ibaže pani Ingrid je zdravotná sestra u odborného lekára, tak by človek neočakával, že bude zdieľať bludy šarlatánov a spochybňovať medicínu ako vedu a lekárov či medicínsku liečbu v našich zdravotníckych zariadeniach,“ píše Benčík v příspěvku „Kotlebovská zdravotná sestra a jej zvláštne názory o liečbe a očkovaní“ na svém blogu. Tato zdravotní sestra mimo jiné tvrdí, že farmaceutické firmy záměrně tají účinnou léčbu onkologických pacientů a sdílí nesmysly o tom, že karcinom slinivky lze zvládnout pomocí běžného kuchyňského koření. „Nakoniec to najlepšie, alebo skôr s ohľadom na profesiu pani Ingrid, najhoršie. Spochybňovanie očkovania pavedeckými článkami a šarlatánmi. Niet snáď pochybného webu, z ktorého by Ingrid nezdieľala nezmyselné tvrdenia a výmysly,“ připomíná Benčík. Mimochodem, tato kandidátka je přesvědčena o tom, že očkování způsobuje také homosexualitu. Podrobněji o názorech této zdravotní sestry a aktivní členky ĽS Naše Slovensko.

Ve svých konspiracích se ale příliš neliší od důvodové zprávy, kterou ĽS Naše Slovensko předkládalo v loňském roce, když se její zástupci pokoušeli prosadit zrušení povinného očkování. „Očkovanie spôsobuje alebo je spúšťačom takých chorôb a poškodení zdravia, ako je: autizmus, detská cukrovka, meningitída, rakovina mozgu, rakovina centrálneho nervového systému, rakovina kostí, rakovina lymfatického systému, rakovina pľúc, neurologické ochorenia, poškodenia mozgu a nervovej sústavy, epilepsia, poruchy štítnej žľazy, skleróza, poruchy správania a pozornosti, alergie, poruchy imunity, dyslexia alebo astma,“ stálo mimo jiné ve zprávě, pod kterou je podepsaná také poslankyně a členka výboru pro zdravotnictví, lékařka Natálie Grausová. Ta předkládala návrh i letos. Předkladatelé zákona loni také tvrdili, že očkování s sebou přináší celou řadu závažných rizik pro život a zdraví lidí či že neočkované děti jsou zdravější. Nechybí ani další tvrzení: „Neexistuje žiadny dôkaz, že zavedenie vakcinačných programov malo zásadný vplyv na pokles infekčných chorôb.“ „Očkovanie nie je opodstatnené, pretože veľká časť chorôb sa už u nás nevyskytuje alebo nepredstavuje závažné riziko pre populáciu.“ „Očkovanie niektorými vakcínami je nezlučiteľné s kresťanskou vierou.“ Překládají tak k návrhu zákona konspirační teorie o očkovaní, které se běžně šíří v „alternativních“ mediích. Mimochodem, právě tato strana šla do voleb s tím, že „zavede jasná pravidla na kontrolu obsahu médií“.

Odpůrci očkování snadno podléhají konspiračním teoriím

Souvislost mezi postoji odpůrci očkování a příznivci ĽS Naše Slovensko není nijak nová. Právě konspirační teorie jsou pro ně společnou platformou. „Myšlenky, že zde existuje židovská nadvláda, tajné plány na ovládnutí světa či tajemné spolky mocných, nejsou ničím novým. Konspirační myšlení je extrémním politickým proudům vlastní a odpor k očkování je postaven právě na konspiračních teoriích. Proto dává smysl, že Kotleba má mezi odpůrci očkování své příznivce a současně oni na jeho volání rádi slyší,“ vysvětloval v loňském roce Leoš Kyša, současný místopředseda Českého klubu skeptiků Sisyfos s tím, že příklon krajní pravici ke konspiračním teoriím je dán historicky. „Šíření konspiračních teorií patří k dobré tradici krajní pravice. Fašismus a konspirační teorie jsou spojenými nádobami. Jen těžko může existovat fašista bez konspiračního myšlení, a právě k slovenské extrémní pravici historicky patří přesvědčení, že mocní jdou proti nám a my náš lid svými zásahy ochráníme,“ dodává. Podle něj by bylo naopak velmi překvapivé, kdyby Kotlebovi příznivci horovali za očkování.

Už v roce 2013, tedy tři roky před tím, než se ĽS Naše Slovensko dostala do slovenského parlamentu, napsal deník SME v článku „Odporcovia systému či očkovania sa pri Kotlebovi viac spájajú“: „Odporcovia ‚sionizmu‘, slobodomurárov, Spojených štátov, zástancovia sýrskeho režimu, radikálnej priamej demokracie, ale aj bývalí demonštranti proti Gorile, neonacisti a dokonca aj angažovaní odporcovia očkovania. Mariana Kotlebu sa verejne i na sociálnych sieťach zastávajú nielen ľudia, ktorí hovoria o pocite ohrozenia z Rómov, ale aj veľmi rôznorodé skupiny s názormi ovplyvnenými konšpiračnými teóriami.“

A právě sklon věřit nejrůznějším konspiracím je u odpůrců očkování častější, ukázala to letošní studie provedená na University of Queensland. Podle této práce, publikované v žurnálu Health Psychology, existuje souvislost mezi odmítáním očkování a vírou v konspirační teorie. Lidé, kteří odmítají očkování, častěji věří například tomu, že tajné seskupení elit Nový světový řád (NWO) ovládá dění po celé planetě nebo že teroristický útok z 11. září 2001 zinscenovaly americké tajné služby. Podrobněji o této studii zde.

„Společným jmenovatelem je hluboká nedůvěra v ‚oficiální‘ výklad světa či vědecké poznatky. Každý z nás si den po dni, rok po roce vykládá svět, interpretuje jej a poměřuje se s ním. Někdo ho přijímá a snaží se v něm uplatnit, vyniknout, či jej posunout k lepšímu. To je model participativního přijímání. Na opačném pólu stojí ti, kdo svět vnímají primárně jako nehostinné, nedůvěryhodné, nepřátelské místo plné lži a klamu. To je model vymezení se vůči němu. Vtip je v tom, že svět je přesně takový, jaký věříme, že je. Vnější i vnitřní. A vždy v něm najdeme to, v co věříme, že v něm je,“ vysvětluje Petr Nutil, zakladatel portálu Manipulátoři.cz, a také autora knihy Média, lži a příliš rychlý mozek: Průvodce postpravdivým světem.

Pokud se tedy někdo dostane do takového stádia nedůvěry k „oficiálním světu“, že začne pochybovat a přestane v něj věřit, roste pravděpodobnost, že začne naslouchat dalším informacím s touto „všeobjímající lží“ souznící. „Věřím-li, že vlády nám lžou, že za událostmi stojí ilumináti, reptaliáni nebo jiná tajná skupina, prostě že ‚všechno je jinak‘, pak je pravděpodobné, že nebudu věřit ani vyjádřením jiných oficiálních míst – kupříkladu o prospěšnosti očkování, protože si snadno dohledám, že za ním přece stojí farmaceutická lobby či ještě něco horšího… Takový myšlenkový proces je sice snadno přehledný a dává nám jednoduché odpovědi na složité otázky, problém ale je, že takové odpovědi jsou často nesprávné, že nás zaslepuje vůči skutečnosti, která je vždy bohatší, pestřejší a komplikovanější…,“ uzavírá.

Ludmila Hamplová