Pěti tisícům poskytovatelů péče o postižené, seniory a další potřebné lidi nově rozdělí finance kraje. Foto: Disability consultancy service

Peníze na sociální služby budou rozdělovat kraje

Kraje budou mít od ledna přesně stanovený podíl z objemu peněz, který stát poskytne na sociální služby. Peníze tak už nebude poskytovatelům sociální péče posílat ministerstvo práce a sociálních věcí. Předpokládá to vládní novela o sociálních službách, kterou včera beze změn schválil Senát. Normu ještě dostane k posouzení prezident. 

Nejvíce peněz na sociální služby bude stát podle normy posílat do Moravskoslezského kraje. Jeho podíl bude činit 11,99 procenta. Naopak na opačném konci pomyslného žebříčku má být Karlovarský kraj s podílem 3,4 procenta. Poměry stanovila podle dřívějšího vyjádření ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) sociální komise Asociace krajů, nikoli ministerstvo práce a sociálních věcí.O rozdělování jednotlivých dotací poskytovatelům sociálních služeb nebudou rozhodovat krajští radní, ale zastupitelé.

Nyní dává peníze více než 5000 poskytovatelů péče o postižené, seniory a další potřebné lidi ministerstvo na doporučení krajů. Kraje měly začít finance samy přidělovat už od roku 2012. Změna se ale odložila celkově o tři roky. Schválená předloha umožňuje poskytovat krajům dotace na sociální agendu. Stát taky stanoví obvyklé náklady na jednotlivé sociální služby.

Dotace do sociálních služeb v posledních letech klesaly. Ministerstvo poukazovalo na to, že na financování se podílejí obce i kraje a služby by si měli platit i klienti z příspěvku na péči. Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (za Nestraníky) uvedla, že nyní je sociální služby rozdělováno kolem 20 miliard korun, ale kraje nebudou vědět, kolik peněz z rozpočtu dostanou.

Novela má také obnovit bezplatné poskytování pečovatelské služby pozůstalým manželkám a manželům po účastnících odboje starším 70 let, které bylo zrušeno od letošního roku, upozornila ministryně.

-čtk-