Nemocnice Na Homolce je tvrdý oříšek. Na pokrok v policejním vyšetřování čeká ministerstvo zdravotnictví i Nezávislý kontrolní úřad. Ten se chystá na kontrolu, ale až za pár let.

Kontroloři se do Nemocnice Na Homolce nehrnou, počkají na policii

Nejvyšší kontrolní úřad vyhověl jen z části podnětu poslanců z kontrolního výboru, kteří mu navrhovali, aby neprodleně zkontroloval hospodaření pražské Nemocnice Na Homolce i jejích dceřiných společností. Protože nemocnici nyní prošetřuje policie, využije NKÚ poslanecký podnět při přípravě kontrolního plánu až ve střednědobém výhledu. Ze zákona také nemůže prověřit hospodaření dceřiných společností nemocnice.

 

Poslanci se na NKÚ obrátili začátkem září, když se situací v nemocnici zabývali a přizvali si k tomu i ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Jeden z členů výboru, Ludvík Hovorka (KDU-ČSL), v roce 2010 dokonce kvůli hospodaření nemocnice podal trestní oznámení. Ministr poslancům řekl mimo jiné, že je to jeden z největších problémů, který zdědil po svých předchůdcích.

Podnětem z výboru se v říjnu zabývalo širší vedení úřadu, tzv. kolegium. „Kolegium zohlednilo riziko, že v případě urychleně provedené kontrolní akce by mohl být nedostatek dokladů, které mohou být v držení příslušných orgánů Policie ČR,“ uvedla mluvčí.

Poslanci také navrhovali, aby NKÚ věnoval zvláštní pozornost období let 2006 až 2013. „K navrhovanému období kontroly je třeba doplnit, že účetní jednotky obecně nemají povinnost archivovat účetní doklady déle než pět let. V současné době by tedy bylo problematické ověřovat hospodaření za roky 2006 až 2008,“ uvedla mluvčí NKÚ.
Ministr Němeček před poslanci řekl, že asi nejvíc informací o minulém dění na Homolce mají nyní orgány činné v trestním řízení, nikoli ministerstvo zdravotnictví. Bývalý ředitel nemocnice Michal Šetlík, který na svoji funkci v září rezignoval, tehdy řekl České televizi, že do nemocnice v posledním zhruba roce chodila jedna kontrola za druhou. Podle něj ani vedení nemocnice nemohlo vykonávat svoji činnost.

Poslanec Ludvík Hovorka znovu zvedl téma Nemocnice Na Homolce na říjnových interpelacích vlády v parlamentu, Zdravotnický deník informoval zde.

Bývalého ředitele nemocnice Vladimíra Dbalého i jeho exnáměstka Michala Toběrného viní protikorupční policie z přijetí úplatku 5,7 milionu korun. Obvinění se týká zakázky na nákup Leksellova gama nože z roku 2009. Policie také stíhá jednoho člověka, který je údajně podplatil. Zaměřila se i na další zakázky a projekty.
-čtk, red –