Co se děje v psychoiglú? V chráněné bublině chatujete s terapeutem! Foto: archiv

V New Yorku se objevila iglú. Uvnitř pracuje online terapeut

Na rušné newyorské Třiadvacáté ulici přibyl nový prvek. Průhledné iglú a uvnitř sedící mladá žena. Nejedná se o nějakou uměleckou instalaci ani o bizarní teroristický útok. Ve velkoměstě známém tím, že kdo nemá terapeuta, jako by nebyl, začali působit pouliční dušezpytci.

 

Nepředstavujme si to tak, že by uvnitř plastikového iglú vysedával terapeut a čekal až za ním někdo přijde. Uvnitř stanu se nachází vcelku útulně vybavený pokoj. Chodec do něj může vstoupit, uvelebit se v chráněné bublině a prostřednictvím aplikace Talkspace si začít chatovat s terapeutem, který je online kdesi na druhé straně drátu. Cílem veřejné expozice #PopupTherapy je zvýšit povědomí o možnostech terapie a také ji zbavit určité stigmatizace. I ve Spojených státech občas platí, že člověk, který vyhledává sezení s terapeutem, je prostě blázen. Přitom to tak není. Organizátoři akce míní, že i patnáct minut s profesionálním terapeutem zdarma kdesi na druhém konci informační dálnice může nejen pomoct a ulehčit život, ale třeba zabránit neštěstí.

„Náš rodinný přítel – můj přítel – spáchal v padesáti letech sebevraždu,“ říká iniciátorka psychoterapeutických iglú Roni Franková. „Všechny nás to šokovalo. Nikdo z jeho nejbližšího okolí neměl ani tušení o tom, že prochází těžkým obdobím, nikdo nevěděl co se mu honí hlavou, nevšimli jsme si, že se vydal cestou sebevraždy. Lidé nemluví o svých problémech nebo o smutku, který je sráží k zemi a do smrti.“

Americké studie ukazují, že jen ve Spojených státech trpí různými druhy duševních poruch, nemocí a vad neskutečných jednašedesát procent obyvatel. Každý třetí z nich nikdy nevyhledá jakoukoliv formu odborné pomoci. Přispívá k tomu i skutečnost, že sezení s terapeutem není laciná záležitost. Průměrná cena se ve Spojených státech pohybuje okolo 175 dolarů za hodinu. A to je suma, kterou si v Americe, dodnes se potýkající s následky nedávné ekonomické krize, nemůže ani zdaleka dovolit každý kdo by to potřeboval.

Roni Franková před dvěma lety dostudovala psychologii a společně se svým manželem Orenem se rozhodla celý obor „demokratizovat.“ Výsledkem je společnost Talkspace, která nabízí konzultace s terapeuty prostřednictvím online komunikace. Nabídka služeb je výrazně levnější než klasické sezení s terapeutem. Týdenní předplatné online služby vychází na 49 dolarů, čtvrtletně už je to jen devatenáct dolarů. V současné době Talkspace nelze hradit přes pojišťovnu – i tak je ale stále výrazně levnější než klasická návštěva u terapeuta s ikonickým koženým kanapem pod fíkusem.

 

Ondřej Fér