Ministr zdravotnictví odcházel ze sjezdu lékařské komory spokojen. Přestože slíbil jenom 5% zvýšení platů a nikoliv požadovaných 10 %, delegáti kvitovali jeho snahu. Foto: Tomáš Cikrt

Zdravotnictví se daří stabilizovat, řekl lékařům Němeček

Zdravotnictví se daří ekonomicky stabilizovat a v lůžkových zařízeních by se mohly zvyšovat platy i přespříští rok, řekl dnes na sjezdu České lékařské komory ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Příští rok by měly vzrůst mzdy nemocničních pracovníků o pět procent. Desetiprocentní navýšení, jak žádá Lékařský odborový klub, by nebylo podle ministra odpovědné.

 

„Choval bych se nezodpovědně, kdybych na to přistoupil, když nemám zdroje,“ uvedl Němeček. Pokud se situace zdravotnictví bude vyvíjet jako v poslední době, přespříští rok by mohl být růst platů v lůžkových zdravotnických zařízeních zhruba rovněž pětiprocentní, možná i vyšší, poznamenal.
Lůžková péče byla podle ministra „skoro rozvrácena“ restriktivními úhradovými vyhláškami. „Jako celek se nemocnice letos zvedly z toho největšího marasmu,“ řekl. Rovněž zdravotní pojišťovny včetně největší Všeobecné zdravotní pojišťovny jsou podle ministra „celkem stabilizované“.

Ministr delegátům slíbil, že ministerstvo předloží začátkem příštího roku novelu upravující další vzdělávání lékařů, jehož systém je podle Němečka katastrofální. Zástupci komory mluvili o vzdělávání vedle podle nich špatného ohodnocení jako o důvodu, proč lékaři odcházejí do zahraničí.
K tezím novely má komora řadu připomínek od odpovědnosti školitelů přes přitvrzení definice bezúhonnosti po zavedení povinných prohlídek starších lékařů. Žádné zlepšení z tohoto dokumentu neplyne, tvrdí její představitelé. „S drtivou většinou připomínek se ztotožňuju,“ zdůraznil Němeček. Zhruba 70 procent z nich je podle něho určitě přijatelných.

Řeč se stočila taky na pracovní vytížení nemocničních lékařů. „Nemocniční péče je zajištěna tím, že se soustavně porušuje zákoník práce,“ uvedl člen představenstva komory Miloš Voleman. Poukazoval třeba na to, že lékaři mají vedle pracovních poměrů dohody o pracovní činnosti. Jde podle něho o nezákonný postup, jak se vejít do povolených přesčasových hodin. Důvodem je podle informací z jednání komory nedostatek lékařů. Za nynější nástupní platy noví nepřijdou, zaznívalo.

„Je to tak, jak říkáte,“ uvedl k tomu náměstek ministra Josef Vymazal. Rychlé řešení problému ale údajně neexistuje.

Ministr hovořil taky o předloze o neziskových nemocnicích. Lékařská komora žádá, aby tento zákon platil už od přespříštího roku a před několika měsíci představila vlastní návrh.

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek uvedl, že soukromí lékaři začnou dostávat na přelomu prvního a druhého čtvrtletí příštího roku nabídku smluv na dobu neurčitou. Rovněž to patří mezi požadavky komory.
-čtk-