Měřeno úspěšností návrhů zákonů předložených parlamentu se ministerstvu zdravotnictví zatím daří. Foto: archiv

Změny zdravotnických zákonů procházejí hladce přes poslance i prezidenta

V závěru týdne dostalo ministerstvo zdravotnictví do úspěšného finále hned několik novelizací zákonů, které budou platit již od příštího roku.  Prezident Zeman podepsal tři zdravotnické normy a k tomu snížení DPH u léků na 10 procent. Poslanci ve třetím čtení schválili změny v lázeňství. Uspěl i poslanec Ludvík Hovorka s návrhem na zveřejňování smluvních dodatků.

 

Prezident republiky podepsal novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, zákona o léčivech a zákona o zdravotnickém prostředku.

Zákony podepsané prezidentem

Prvně jmenovaným zákonem se od 1. ledna příštího roku ruší všechny regulační poplatky kromě poplatku za pohotovost, posiluje se institut slev v lékárnách a nově je zařazen mezi nositele výkonů farmaceut. Přes jeden z nových výkonů pro farmaceuty bude lékárnám částečně kompenzován výpadek příjmů zrušením poplatků.

Účelovou novelou zákona o léčivech se odkládá elektronická preskripce až do roku 2018.

Zákon o zdravotnických prostředcích předkládala ještě vláda Jiřího Rusnoka a pracovalo se na něm už za ministra zdravotnictví Leoše Hegera.  Vláda Bohuslava Sobotky se s návrhem ztotožnila, ale došlo k některým úpravám zejména během projednávání v parlamentu. Ministerstvo zdravotnictví přitom stáhlo druhý související sněmovní tisk, který řešil tvorbu úhrad zdravotnických prostředků v zákoně o zdravotním pojištění. Chce ho přepracovat zejména s ohledem na sociální dopady na pacienty. Do zákona zdravotnickém prostředku se dostala poměrně zásadní změna oproti stávající praxi a to možnost, aby vydávali zdravotnické prostředky sami lékaři – specialisté (oční, ORL, ortopedi, diabetologové), pokud budou mít smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Lékaři budou muset při výdeji pacienta poučit, jak má s prostředkem zacházet.

President současně podepsal i novelu zákona o DPH, která zavádí novou sníženou daň ve výši deseti procent, která se bude týkat i léků.

Novela zákona o pojištění i s „dodatky“

Nejvíce a nejčastěji měněným zákonem ve zdravotnictví je zákon č. 48/1997 o veřejném zdravotním pojištění. Ten byl letos tzv. otevřen několikrát. Kromě zásahů, které již posvětil prezident, putuje do senátu další změna tohoto zákona a to nový indikační seznam pro lázeňskou a rehabilitační péči. V pátek 7. listopadu ji odsouhlasili poslanci ve třetím čtení. Museli tak učinit kvůli rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil dřívější vyhlášku, protože podle něj musí nároky pacientů upravit zákon. Prosadil se i poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka, který se už několikrát pokoušel do tohoto zákona zakotvit povinnost zveřejňovat dodatky smluv mezi zdravotními pojišťovnami a poskytovateli. Nyní se mu to konečně podařilo, ale v mnohem mírnější podobě, než navrhoval dříve. Někteří poslanci jsou dokonce přesvědčeni, že je taková úprava zbytečná, neboť nepřináší nic, co by už dnes podle platných zákonů nebylo možné. Nicméně z obavy z mediálního nařknutí, „že nechtějí transparentnost“, hlasovali pro Hovorkův návrh ve třetím čtení i ti, kteří o jeho smyslu pochybují. Celkové skóre, kdy ze 146 přítomných pro zveřejňování dodatků zvedlo ruku 112 poslanců a proti se postavilo pouze 10 poslanců (všichni z ODS), mluví za vše. Oproti původnímu návrhu se pak ještě na poslední chvíli změnil jeden parametr a to lhůta na zveřejnění dodatků, která byla prodloužena z 15 na 30 dnů.

-cik-

­