Docent Ladislav Dušek, ředitel ÚZIS, má u odborné veřejnosti obrovský kredit. Projektu DRG dal jasný směr a zapojil do něj mj. i univerzity. Podaří se mu do tří let naplnit očekávání, která do něj vložil ministr zdravotnictví? Foto: Tomáš Cikrt

DRG Restart skoncuje s hausnumery a přinese spravedlivé úhrady

Spravedlivě a transparentně oceňovat akutní péči v nemocnicích má do tří let umožnit projekt DRG restart, který včera představilo ministerstvo zdravotnictví na tiskové konferenci. Na projekt, kterým se mají zprůhlednit finanční toky v českém zdravotnictví, chce získat evropské dotace. DRG sdružuje skupiny podobných diagnóz, za stejnou péči tak dostanou nemocnice od zdravotní pojišťovny stejné peníze, což dosud není.     

 

„Dosavadní systém není postaven na tom, že by reálně oceňoval medicínské procedury. Stojí na hausnumerech, která nevypovídají o reálných nákladech. My chceme udělat zásadní změnu, proto jsme ustavili tým, který během několika let překope veškeré základy, na kterých oceňování stojí,“ řekl ministr Svatopluk Němeček (ČSSD).

Na projektu bude Ústav zdravotnických informací a statistiky spolupracovat s odborníky z předních českých a moravských univerzit a vyjádřit se k němu mohou na www.drg-cz.cz i občané. Pokud se podepíšou, budou jejich připomínky v dalších pracích na projektu zohledněny.

Efektivnější financování nemocnic v projektu DRG slíbily vládní strany v koaliční dohodě i v prohlášení vlády. Na netransparentní finanční toky ve zdravotnictví dlouhodobě poukazuje ministr financí Andrej Babiš (ANO). Na sjezdu odborů řekl, že zdravotnické finance by mělo spravovat jeho ministerstvo, zatímco Němeček by měl řešit kvalitu péče.

V čele projektu stojí ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky docent Ladislav Dušek s ministerským náměstkem Tomem Philippem. Dušek potvrdil, že projekt bude pod trvalou kontrolou odborné veřejnosti.

Na systému DRG pracovalo za předchozích ministrů v národním centru spravovaném zdravotními pojišťovnami několik lidí bez finanční podpory ministerstva. Vyhodnocovali data ze čtyř nemocnic. Nyní má v projektu pracovat 35 až 40 lidí, sledovat budou 40 nemocnic, roční výdaje dosáhnou 25 milionů korun. Zdravotnictví spotřebuje za rok přes 290 miliard.

Referenční nemocnice budou účtovat péči podle jednotné metodiky a do konkrétních výkonů započítávat náklady podle stejného klíče. Až budou data zpracována a odborně oponována, nahradí platba DRG postupně nynější rozpočty. „Pro pacienta to bude znamenat to, že jeho léčba bude zaplacena tak, aby nebyl nikde nemocnicemi odmítán s tím, že od pojišťovny nedostane dostatečně zaplaceno. A zároveň to bude znamenat to, že v každé nemocnici bude léčba postupovat podle stejného standardu a bude stejně hrazen,“ shrnul ministr.

Péče se tím podle něj nezlevní, spíše jde o to, aby se peníze využily efektivněji. Česko vynakládá na zdravotnictví jeden z nejmenších podílů HDP v Evropě, kolem sedmi procent, průměr je kolem deseti. Přitom poskytuje podle ministra péči kvalitativně srovnatelnou.
-čtk-