Krajská zdravotní se zřejmě sloučí s nemocnicemi následné péče v Ryjicích na Ústecku a v Mostě. Definitivně má zastupitelstvo rozhodnout na jaře. Foto: KZ

Kraj chce sloučit nemocnice následné péče s Krajskou zdravotní

Ústecký kraj chce sloučit nemocnice následné péče v Ryjicích na Ústecku a v Mostě s Krajskou zdravotní, která sdružuje všechny krajské nemocnice. Záměr včera schválili zastupitelé. O samotném sloučení by mělo být rozhodnuto příští rok, řekl vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu Ústeckého kraje Petr Severa. Se sloučením nesouhlasí zaměstnanci nemocnic, v Mostě proti záměru vznikla i petice. Podepsalo ji 1800 lidí.     

 

Podle odpůrců utrpí sloučením specializovaná geriatrická péče v nemocnicích. „Devadesát procent lékařů odejde do jiných zařízení a dala se zelená tomu, že geriatrická péče se bude rovnat jen bazálnímu ošetřovatelství,“ řekla lékařka ryjické nemocnice Petra Kozmová. Zařízení pak podle ní může přijít o akreditaci. „Je jasné, že tímto se akreditace neudrží,“ doplnila Kozmová.

Kraj trvá na tom, že v péči o pacienty se nic nezmění. Podle Severy včerejší rozhodnutí neznamená, že se nemocnice opravdu sloučí. „Pořád je tady ještě zastupitelstvo, které o vlastním procesu transformace musí rozhodnout, toto bylo pouze schválení záměru,“ řekl Severa. Úřad teď podle něj bude připravovat podklady a analýzy pro to, aby zastupitelé definitivně rozhodli na jaře. Hlavním důvodem pro sloučení nemocnic s Krajskou zdravotní je podle Severy sjednocení péče. „Kraj by měl mít jednu organizaci, která poskytuje akutní a běžnou následnou péči tak, aby ta péče nebyla roztříštěná pod několik organizací,“ vysvětlil Severa.

Lékaři zpochybňují i kvalitu péče v Krajské zdravotní. „Jak můžeme sledovat péči v Krajské zdravotní, v Masarykově nemocnici, tak vidíme, že péče o pacienty na standardních odděleních jednoznačně klesá. Pacienti k nám přicházejí výrazně podvyživení. To jsou přesně důsledky nejrůznějších úspor a plánování těchto pánů,“ řekl lékař David Smutný.

Obě nemocnice fungují jako příspěvkové organizace, kraj v minulých letech jejich provoz dotoval miliony korun. Mostecká nemocnice je zcela soběstačná, ryjická by měla být podle lékařů od příštího roku také. Proti sloučení je i část zastupitelů. „Specializovaná péče by se neměla dávat do větších aglomerací. Obávám se toho, že to, co je teď funkční, pak už funkční nebude,“ řekla už dříve zastupitelka a mostecká senátorka Alena Dernerová.

-čtk-