Lékárny, které pomáhají pacientům hubnout či přestat kouřit, jsou označeny logy. Foto: lekarnici.cz

Lékárny pomáhají s hubnutím i odnaučením kouřit

Lékárníci pomohou lidem skončit s kouřením či se zbavit nadbytečných kil. Nabídku zveřejnila Česká lékárnická komora na svém webu, kde si lidé mohou najít kontakt na zapojené lékárny ve svém regionu. S odvykáním kouření a hubnutím pomohou proškolení lékárníci. Kuřákům také poradí, jaké léky jim pomohou zvládat abstinenční příznaky. Pro každého klienta vytvoří individuální plán a provedou ho úskalím odvykání.

 

„Neváhejte a oslovte nás, lékárníky. Jsme tu a rádi vám pomůžeme zbavit se zlozvyku kouření. Na trhu je několik účinných léčiv, která vám pomohou překonat fyzickou závislost. Poradíme vám, jak je správně užívat,“ uvádějí na webu lékárníci.

Vedle pravidelných konzultací, kde se lidé například dozvědí, jak změnit chování dosud spojené s kouřením, mohou kuřáci svému lékárníkovi prý kdykoli zavolat, aby jim pomohl zvládnout akutní chuť na cigaretu.

Zdravotní pojišťovny léky na odvykání kouření nehradí. U některých pojišťoven ale mohou lidé získat příspěvek v rámci preventivních programů.

Při shazování nadbytečných kil pomohou lékárníci lidem ve spolupráci s nutričními terapeuty a rekondičními centry. Ve speciálních kurzech se naučili, jak motivovat pacienty s nadváhou ke změně životního stylu.

Zapojené lékárny jsou označeny zelenými logy s přeškrtnutou cigaretou či trupem ovinutým krejčovským metrem.

-čtk-