Je astma poddiagnostikováno, nebo naopak nesprávně použito jako visačka u jiných nemocí, či příznaků? Nová doporučení pro lékaře nyní budou v Británii předmětem velkých diskusí. Foto: Wikie how.

Milión Britů má mylně diagnostikováno astma

Více jak milión Britů, kteří si léčí astma, tuto nemoc vlastně nemá a zbytečně užívá léky. Tvrdí to úřad NICE (National Institute of Clinical Excellence), který má na starosti posuzování účinnosti a bezpečnosti léčby a vydává doporučení (guidelines) pro lékaře, jak mají správně postupovat. NICE varuje, že zhruba třetina dospělých nevykazuje klinické příznaky chronických plicních obtíží, přitom užívají antiastmatické léky a trpí jejich nežádoucími účinky.

 

NICE publikoval návrh nových doporučení pro lékaře, která jsou nyní předložena k připomínkám a měla by se stát standardem léčby někdy v létě.  Píše se v nich, že by lékaři měli provést více klinických testů ke stanovení správné diagnózy, aby se tak vyhnuli nebezpečí, že pacienta špatně označí jako astmatika.

„Přesná diagnóza astmatu je zásadní problém, neboť lidé mohou být chybně diagnostikováni, nebo naopak některé případy uniknou,“ řekl televizní stanici BBC profesor Mark Baker, ředitel klinického úseku NICE.

„Cílem těchto doporučení je udělat jasno a stanovit klinicky nejprospěšnější a nákladově efektivní postup diagnostiky a sledování astmatu, založený na nejlepších dostupných důkazech,“ dodává profesor. Diagnózu by měl stanovit zkušený klinický lékař. Studie u dospělých s diagnostikovaným astmatem totiž ukázaly, že u téměř třiceti procent z nich chybí jasné důkazy tom, že opravdu trpí tímto onemocněním.

Národní zdravotní služba ročně utratí na léčbu a péči o 5,4 miliónu britských astmatiků kolem jedné miliardy liber, ale mnozí z nich trpí jinou respirační nemocí nebo alergií, upozorňuje NICE. Nadace a pacientské organizace jsou rezervovanější. Například organizace Asthma UK připomíná, že astma je naopak poddiagnostikováno a podléčováno a pacienti by měli pokračovat v užívání svých léků. Každý den zemřou tři lidé právě kvůli astmatu. Většině těchto úmrtí by se dalo předejít, kdyby bylo astma lépe léčeno a odhalováno, tvrdí Asthma UK. Tato organizace také odhaduje, že osm z deseti pacientů nedostává správnou základní péči. Astma má mnoho příčin a je to poměrně variabilní choroba, proto je někdy obtížné ji diagnostikovat.

V roce 2011 zemřelo na astma ve Velké Británii 1167 lidí, z toho 18 dětí (mladších 14 let). Odhaduje se, že se lze vyhnout až 75 procentům hospitalizací a předejít 90 procentům úmrtí.

-cik-

Astma v animaci NHS Choices