S udržením kondice v roce 2015 pomůžou třeba zombie. Stačí před nimi utíkat. Foto: Zombies, run!

Sedm aplikací, které vám pomůžou přežít rok 2015 v lepší kondici

Mobilní aplikace za vás sice nezhubnou ani se místo vás nebudou potit v posilovně, přesto je s nimi snaha udržet se v kondici o něco jednodušší než bez nich. Přinášíme přehled sedmi aplikací, které stojí za stažení.

 

Zombies, Run!

Tahle běžecká aplikace možná neposkytuje nejširší spektrum dodatečných služeb, ale rozhodně je z těch, které vývojáři pro rok 2015 nachystali nejzábavnější. Princip aplikace je jednoduchý. Telefon měří vzdálenost a čas běhu. To není nic převratného. Aplikace ale ve vašem chytrém telefonu ale navíc vytvoří armádu zombíků, před kterými musíte utíkat. A pozor – nemrtví běhají stále rychleji a stále dál. Je to vtipné a proto efektivní.

The Walk

Aplikace The Walk v zásadě neumí o nic víc než jakákoliv jiná fitness aplikace. Měří vzdálenost, kterou uživatel ujde, dobu trvání vycházky a také spálené kalorie. Něčím se ale přece jenom odlišuje. Její metrika je natolik propracovaná, že ve Velké Británii získala od vládního zdravotního dozoru oficiální certifikaci. Pokud si ji tedy pořídíte, vězte, že na váš pohyb dohlíží aplikace, která k tomu dostala posvěcení z vyšších míst. Bohužel za to také budete muset zaplatit. Uživatelé v App Storu nicméně tvrdí, že The Walk je „vysoce motivující.“

Endomondo

Narozdíl od The Walk, která v App Storu aktuálně stojí necelé tři dolary, je Endomondo dostupné zdarma. Stačí si tuto aplikaci stáhnout, přihlásit se do ní a rázem máte ve svém chytrém telefonu osobního trenéra. Toho si přednastavíte do požadovaného módu. Následovat bude záplava pokynů o tom jaké fyzické aktivitě se máte věnovat, kolik času ji provozovat a také se budete dozvídat, kolik kalorií spalujete. Z osobních trenérů zdarma patří Endomondo k nejstahovanějším – a to jistě bude mít i jiné důvody než že to je zadarmo. Stačí vyzkoušet.

Strava

Aplikace Strava nemá navzdory svému jménu nic společného s tím co jíme. Jedná se o zajímavou fitness aplikaci založenou na principu otevřené komunity. Původně byla Strava určená pro cyklisty, aktuální verze je otevřená i pro příznivce běhání. Princip je jednoduchý. Jezdíte na kole nebo běháte, aplikace měří vzdálenost, spálené kalorie a tak dále. Až potud to není nic zajímavého. Adrenalin do celé věci vnáší fakt, že prostřednictvím Stravy můžete závodit s dalšími uživateli. Vyzkoušeli jsme to a docela nás to vzalo.

Runtastic

A ještě jedna běhací aplikace: Runtastic patří k těm nejoblíbenějším, za což vděčí nejspíš širokým možnostem propojení s profily na sociálních sítích a s geolokačními službami. Nabízí dvojici nastavení. Ve free verzi nabízí měsíční statistiky, placená umožňuje nastavení rozšířit na týdenní až roční program. A především má české uživatelské rozhraní, což vám běh za zdravím nijak neusnadní, ale potěší to.

Lose it!

Aplikace Lose it je zaměřená přímo na shazování přebytečných kil. Sama o sobě neumí nastavit cvičební program, dokáže ale velmi dobře monitorovat jak se mění proporce uživatele. Její součástí je také cvičební deník, díky kterému lze přehledně sledovat kolik má uživatel odcvičeno a jak se to promítá na jeho kondici. Není to bez významu. Mnoho lidí odradí od cvičení to, že jeho výsledky nejsou hned vidět, alespoň v zrcadle ne. V Lose it ano. Vývojáři se chlubí, že s jejich aplikací už lidé shodili deset milionů kilogramů. To je imponující číslo, nemyslíte?

MapMyFitness

To nejlepší nakonec. Aplikace MapMyFitness je asi nejpropracovanějším fitness programem svého druhu. Ačkoliv si je možné pořídit bezplatnou verzi, doporučujeme nelitovat peněz a pořídit si za necelých třicet dolarů roční předplatné. Za to dostanete komplexní nástroj sloužící k sestavení optimálního cvičebního plánu a statistik. Součástí plné verze MapMyFitness je také virtuální trenér, kterého si během cvičení můžete pustit třeba do sluchátek. Aplikace umí dokonce i odhalit, že některý cvik děláte špatně a opraví vás. Dokonce vám bude i kontrolovat jídelníček.

Ondřej Fér