Vztahuje se na Vojenskou zdravotní pojišťovnu zákon o veřejných zakázkách? ÚOHS míní, že ano. Foto: ÚOHS

Vojenská zdravotní pojišťovna dostala od ÚOHS pokutu 1,8 miliónu korun

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 1,8 milionu korun pro Vojenskou zdravotní pojišťovnu. Při uzavírání smluv o obchodním zastoupení pro nábor pojištěnců nepostupovala podle zákona o veřejných zakázkách. ČTK to včera řekl Rafaj. Pojišťovna se pokutě může ještě bránit podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně.

 

Pojišťovna uzavřela v letech 2011 a 2012 pět smluv o nevýhradním obchodním zastoupení s několika fyzickými a jednou právnickou osobou, aniž je zadala v jednom z druhů zadávacího řízení podle zákona o veřejných zakázkách.

ÚOHS se při posuzování případu zabýval zejména otázkou, zda se na vojenskou pojišťovnu zákon o veřejných zakázkách vztahuje. Dospěl k závěru, že ano. Mimo jiné proto, že ze zákona o veřejném zdravotním pojištění a zákona o zdravotních pojišťovnách vyplývá, že stát má faktický vliv na výkon činnosti pojišťovny.

Pojišťovna měla na základě počtu nově získaných pojištěnců podle ÚOHS předpokládat, že hodnota zakázky překročí dva miliony korun a měla ji zadat podle zákona o veřejných zakázkách. Reálně vyplacené provize dosáhly v roce 2011 i v roce 2012 vždy téměř 70 milionů korun. Pojišťovna svým postupem mohla značně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.
-čtk-