Kampaň společnosti Contra Costa Public Health s názvem Pět minut versus pět dní upozorňuje, že chřipka může neočkovaného člověka připravit o hodně času. Foto: CChealth

Druhá vlna chřipky bude prasečí. Ještě se proti ní dá očkovat

Po první vlně chřipky, která v Česku tento týden vrcholí, by mohla ještě v únoru dorazit druhá chřipková vlna. Zatímco v první vlně vyvolal většinu onemocnění typ A/H3N2, druhou vlnu by mohl vyvolat typ A/H1N1, tzv. prasečí chřipky, který nyní dominuje v Itálii, na severním Balkáně či Blízkém Východě. Řekl to epidemiolog a garant sítě očkovacích center docent Rastislav Maďar s tím, že pro druhou vlnu je možno se dát očkovat.

 

„Předpokládáme, že jsme na vrcholu epidemie typem A/H3N2 a že postupně případy budou ubývat. Už bychom neočkovali, ale je možné, že se dostaví někdy v únoru druhá vlna, očkování je možné v rámci prevence druhé vlny,“ uvedl.

U typu A/H3N2 se letos objevila odchylka oproti vakcíně, takže u některých pacientů nezabrala. Naproti tomu proti tzv. prasečí chřipce vakcína spolehlivě chrání. „Zacílení ochrany při očkování není teď už hlavně proti A/H3N2, ale spíše pro A/H1N1, v nemocnici v Krnově s ní bylo několik pacientů,“ připomněl.

Očkuje se obvykle od září do vyhlášení plošné epidemie. O šíření infekce informují hygienické stanice a národní referenční laboratoř. I v probíhající epidemii doporučuje hlavní hygienik podstoupit očkování lidem v riziku či těhotným ženám.

Maďar potvrdil, že i v epidemii se očkuje, ale spíše výjimečně. Lékař se musí nejprve ujistit, že člověk nebyl v kontaktu s nemocí a nemůže momentálně být v inkubační době. „Když přijde někdo se zájmem o očkování a řekne, že už lehli kolegové nebo rodina je nemocná, tak my ho neočkujeme, protože protilátky nastupují po dvou týdnech a on velmi pravděpodobně už je v inkubační době,“ vysvětlil.

Očkovat se může jen ten, kdo se cítí dobře, nebyl v kontaktu s nemocí v posledních třech dnech. „I tak ho musíme poučit, že kdyby se nakazil do pěti dnů po očkování, tak efekt vakcíny bude minimální. Po pěti dnech by už měla alespoň zmírnit průběh chřipky a po deseti dnech až dvou týdnech by to mělo chřipku úplně eliminovat, zabránit jejímu vzniku,“ uvedl.

K očkování těhotných doplnil, že odborná doporučení je umožňují v kterékoli fázi gravidity. V centrech očkování a cestovní medicíny je interní domluva, že se neočkuje v prvních třech měsících, kdy se plod vyvíjí, nejdříve od čtvrtého měsíce, kdy už plod jen roste. „Je to čistě z preventivních důvodů, kdyby se náhodou dítě narodilo z nějaké jiné příčiny poškozené, aby nebyla snaha očerňovat z toho očkování,“ vysvětlil.

-čtk-