Energetické nápoje obsahují například guaranu, maté, taurin, ženšen, insitol, glukuronolakton nebo maltodextrin, pestrou směs stabilizátorů, regulátorů, “éček” a dalších dobrodiní poskytovaných chemickým průmyslem.. Ilustrační foto: Flickr

V USA začínají vážně zkoumat rizika spojená s konzumací energetických nápojů

Šestadvacetiletý Texasan pil energetické nápoje tak dlouho a tak často, až skončil s infarktem myokardu v nemocnici. Případ ve Spojených státech vyvolal zvýšený zájem o nebezpečí spojená s konzumací “energeťáků.” Není jich málo a nejsou zanedbatelná.

 

Silný, dobře stavěný mladý muž přišel do nemocnice v texaském Austinu s příznaky jasně svědčícími o infarktu myokardu. Muž zvracel, byl zpocený, trpěl bolestí a sníženou hybností levé ruky. Lékařům se přiznal, že v posledních dnech před srdeční příhodou pil osm až deset energy drinků denně a jak ukázalo klinické a laboratorní zkoumání, byla to nejspíš právě nadměrná konzumace tzv. energeťáků, která Texasana skolila.

Jako jasný rizikový faktor se jeví vysoký obsah kofeinu, v tom panuje shoda. Nic zdravého koneckonců není ani na vysokém obsahu cukru. Odbornou a stále častěji i laickou veřejnost ale znepokojují nevyzpytatelné a zatím komplexně nezkoumané účinky vedlejších látek, kterých je v energy drincích nepočítaně. Hlavním efektem takového nápoje totiž není jeho energetická hodnota, ale stimulační dopady účinné látky na centrální nervovou soustavu, které vedou ke zvýšení pozornosti a nárůstu mentální a fyzické výkonnosti. Proto také energetický nápoj obsahuje pomocné látky, které zintenzivňují efekt látky hlavní. Nejčastěji se jedná třeba o guaranu, maté, taurin, ženšen, insitol, glukuronolakton nebo maltodextrin, následuje pestrá směs stabilizátorů, regulátorů, “éček” a dalších dobrodiní poskytovaných chemickým průmyslem.

Podle lékařů z Texasu kombinace účinků kofeinu a pomocných látek vyvolala omezení průchodnosti koronárních cév a následně infarkt myokardu. Prozatím se lékaři vyhýbají konstatování, že pití energy drinků má souvislost se zvýšeným rizikem srdečních příhod. Americký federální regulátor FDA už ale zahájil široce založené zkoumání tohoto fenoménu. Na jeho výsledky s napětím čekají především výrobci limonád jako je Coca Cola nebo Pepsi, pro které jsou energy drinky významným konkurentem.

FDA má k dispozici přinejmenším třicet případů infarktu myokardu u pijáků energy drinků. To ale není zdaleka všechno. Konzumace energetických drinků například zvyšuje pravděpodobnost potratů zejména okolo dvacátého týdne těhotenství. Nebezpečná je i kombinace energetických nápojů s alkoholem. Nejen že energeťáky zvyšují účinek alkoholu, zvyšuje se i pravděpodobnost vzniku křížené závislosti. Zajímavé je, že se od roku 2010 zvyšuje počet závislých, kteří kombinují energetické nápoje s léky na předpis, zejména sedativy, barbituráty a různými analgetiky, především mezi vysokoškoláky. A aby toho nebylo málo – nadměrná konzumace energetických nápojů způsobuje poruchy soustředění a vnímání, což by měli brát v potaz hlavně řidiči z povolání.

Ondřej Fér