Složení správních rad bude důležité například, pokud dojde ke slučování zdravotních pojišťoven. Tento týden se ukázalo, že se vážně uvažuje o sloučení Revírní bratrské pojišťovny z Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou a na podzim se hovořilo o možné fúzi obou pojišťoven silových rezortů, tedy pojišťoven vojenské a vnitra. Foto: Koláž ZD

Vláda doplní správní rady zdravotních pojišťoven

Vláda by měla na svém zasedání  příští týden provést změny ve správních radách třech zdravotních pojišťoven. Přichází čtyři noví lidé, tři z nich za ministerstvo zdravotnictví (MZ) a jeden za ministerstvo vnitra. Dvěma odcházejícím členům skončilo funkční období, další dva skončili předčasně. Je mezi nimi i Helena Sajdlová, která byla vloni v říjnu odvolána z funkce ředitelky odboru zdravotních služeb MZ (informovali jsme zde). Sama rezignovala na dvě místa ve správních radách, které zastávala – na jedno v Revírní bratrské pokladně, zdravotní pojišťovně a na druhé ve Vojenské zdravotní pojišťovně.

 

Z funkce člena správní rady Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky vláda zřejmě odvolá Mgr. Jana Sixtu. Ten byl 10 měsíců minulého roku 1. náměstkem ministra vnitra. Dnes je ředitelem sekce Kabinetu a řízení úřadu ministerstva financí.

Vláda má jmenovat tyto nové členy správních rad:

–          Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky JUDr. Ing. Jiřího Nováčka, který je současným 1. náměstkem ministra vnitra.

–          Revírní bratrské pokladny, zdravotní pojišťovny pracovníky ministerstva zdravotnictví Ing. Michala Kurfürsta, jenž je vedoucím oddělení přímo řízených organizací a Bc. Pavlínu Žílovou z odboru dohledu nad zdravotním pojištěním.

–          Vojenské zdravotní pojišťovny České republiky Ing. et Ing. Lenku Poliakovou, vedoucí oddělní úhradových mechanismů a zdravotního pojištění MZ.

Zákon č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách říká, že správní radu zaměstnanecké pojišťovny tvoří 5 členů jmenovaných vládou a 10 členů volených z řad pojištěnců této zaměstnanecké pojišťovny (z toho 5 zaměstnavatelé a 5 odbory). Členy správní rady jmenované vládou jmenuje a odvolává vláda na návrh ministra zdravotnictví

-cik-