Vznikl portál s databází léčebných lázní a wellness ve višegradském prostoru.Ilustrační foto: Lázně Mšené a.s.

Podpora zdravotní turistiky v zemích Visegradské čtyřky

Od roku 2015 se sice očekává nárůst poukazů na lázeňskou komplexní nebo příspěvkovou léčbu hrazenou zdravotními o cca 15% ve srovnání s rokem 2014, toto opatření však samo o sobě nepříznivou ekonomickou privátních, komunálních i státních lázeňských subjektů nevyřeší. Dalším zdrojem domácí i zahraniční klientely je zdravotní turistika. Za finanční podpory Mezinárodního visegrádského fondu právě probíhá projekt, který může jejímu rozvoji výrazně pomoci.

 

Název projektu je Spa and medical wellness in the Visegrad space – online portal. V jeho průběhu tedy vznikl portál s databází léčebných lázní a wellness ve vyšehradském prostoru. Jde o projekt na podporu cestovního ruchu, který si klade za cíl zlepšit a zpřehlednit nabídku léčebných lázní a wellness v zemích Visegrádské čtyřky a podpořit tak rozvoj tohoto odvětví.

Výzkumný ústav balneologický

Výzkumný ústav balneologický v.v.i. (VÚB)  byl zapsán do Rejstříku veřejných výzkumných institucí vedeném Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR 6. června 2011. Navázal tak na chybějící státní Výzkumný ústav balneologický zrušený bez náhrady v roce 1991. Za dobu téměř čtyřleté existence publikoval výsledky několika výzkumných prací a projektů, které jsou přínosem pro lázeňství v ČR i v zahraničí. www.balneologie.eu

Vzniká pětijazyčnádatabáze (v angličtině, češtině, slovenštině, polštině a maďarštině), přístupná na online portálu, postavená na jednotné prezentaci a možnosti vyhledávání pomocí různých kritérií.

Konečnou cílovou skupinou projektu je nejširší veřejnost – nejen ve visegrádských zemích, zemích EU, ale prakticky na celém světě. Záměrem je motivace k pobytu a péči o zdraví v léčebných  lázních a wellness. Databáze umožní vytipovat místo, které co do poskytované péče i infrastruktury a také turistických atraktivit v okolí či možností kulturního a sportovního vyžití nejlépe odpovídá představám toho kterého návštěvníka.

Nepřímou cílovou skupinou, která bude informace využívat a šířit, pak jsou turistická informační centra, tour operátoři, cestovní kanceláře, ale také veřejná správa v oblasti cestovního ruchu a zdravotnictví, regiony, obce a konečně samotné léčebné lázně a  wellness, jimž přivede nové klienty.  Pro ně i další odborníky se navíc portál může stát velmi užitečným nástrojem marketingu.

Koordinátorem a hlavním řešitelem projektu je Výzkumný ústav balneologický, v. v. i. Partnery projektu pak lázeňské asociace Slovenska, Polska a Maďarska. Do pilotního ověření projektu byly přizvány léčebné lázně a wellness ze všech čtyř zapojených zemí. Ty vloží do databáze své údaje a budou mít po tři roky zdarma přístup do databáze a možnost upravovat svůj záznam.

O každých léčebných lázních či wellness se návštěvník portálu dozví základní informace: Jaké jsou zde léčebné zdroje, léčené indikace (resp. medicínské wellness programy), léčebná lázeňská (resp. medicínská wellness) péče – terapie, procedury a také poskytované služby. To jsou zároveň kritéria, podle nichž je možné vyhledávat. Další, doplňkové údaje informují o infrastruktuře, turistických atraktivitách v okolí, dostupnosti a možnostech dopravy. Součástí prezentace každého subjektu je fotografie, orientaci v prostoru V4 usnadňují mapy.

Všechny údaje do databáze vkládají a dále editují samotné léčebné lázně či wellness, jimž je k dispozici online dotazník.

Léčebné lázně a medicínské wellness visegrad_fund_logo_blue_400 (2)

ve visegrádském prostoru – online portál

V4spawellnessportal  

http://v4medicalspas.eu/

 

LOGO_PNG (2) (1) portalDagmar Hartmannová

projektová managerka