Liberální zákon v katolickém Polsku prosazuje předsedkyně vlády Ewa Kopaczová, která je lékařkou a také bývalou ministryní zdravotnictví. Foto: Wikipedie

Polská vláda předloží parlamentu zákon o umělém oplodnění

Polská vláda pravého středu včera schválila návrh zákona, který vytváří pravidla pro umělé oplodnění metodou in vitro. Podle agentury Reuters kabinet tento krok udělal, aby získal voliče před letošními prezidentskými a parlamentními volbami. Aby zákon prošel v parlamentu, bude muset premiérka Ewa Kopaczová podle Reuters hledat podporu mimo svou Občanskou platformu (PO), protože konzervativní zákonodárci z této strany mohou hlasovat proti současnému návrhu. 

 

V Polsku se metoda in vitro, při níž spermie oplodní vajíčko mimo tělo ženy, používá už čtvrt století, nicméně tato katolická země je podle Reuters poslední v Evropské unii, která pro ni nemá žádné právní předpisy. Katolická církev tuto metodu odmítá, protože podle ní odděluje manželský sex od plození potomků a může vést k ničení lidských zárodků.

Podle vládního návrhu budou moci oplodnění metodou in vitro podstoupit sezdané i nesezdané páry, pokud se jim nepodaří počít jinými metodami, nebo pokud se tyto metody ukážou jako nevhodné. Zakázáno bude ničení zárodků schopných dalšího vývoje nebo manipulace s lidskou DNA.

Vláda pod vedením PO, která je u moci od roku 2007, se oplodnění in vitro snažila uzákonit už v minulosti. Její snaha ale ztroskotala na odporu konzervativců z vlastních řad, kteří chtěli tento zákrok dokonce zcela zakázat.

Podle Kopaczové se problém neplodnosti týká 1,5 milionu párů v 38milionovém Polsku, a je proto nutné ho řešit. „To, co Polsko dnes potřebuje, není ideologická válka,“ řekla premiérka. „Lidská dramata, a těmi neplodnost je, nemají levicový ani pravicový charakter,“ prohlásila. Doufá, že parlament schválí zákon před podzimními parlamentními volbami. Polsko čekají v květnu také prezidentské volby.

Mnoho voličů vládní PO, pro kterou doposud hlasovali zejména lépe vzdělaní lidé z měst, zklamalo, že se straně zatím nepodařilo prosadit zákon o in vitro a že se nijak nesnaží uzákonit registrovaná partnerství osob stejného pohlaví.

-čtk-