I kdybych mohla znovu stát na začátku, znovu volit povolání, ale už s vědomím, do čeho jdu, tohle moje povolání bych za nic nevyměnila. Je na celý život a miluju ho takové, jaké je," říká zdravotní sestra z FN Královské Vinohrady. Foto: FNKV

Za celoživotní dílo v anketě Sestra roku bude oceněna Dana Pilátová

Za celoživotní dílo v ošetřovatelství bude v anketě Sestra roku 2014 na galavečeru 17. března v Hudebním divadle Karlín oceněna Dana Pilátová. Práci zdravotní sestry vykonává už 50 let. Odejít do důchodu mohla před deseti lety, dál ale zůstává u pacientů, které oslovuje děvenky a sokolíci, z toho je i její přezdívka sestřička Sokolík. Pracuje v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady na příjmu interních ambulancí, kde i stresující situace zvládá s humorem a kde svým pozitivním přístupem dokáže i stížnost přeměnit v poděkování. 

 

„Naučit se tomu nedá, to musí být v sestře. Pokud v sobě nemá lásku k lidem, nemůže práci s nemocnými a navíc velmi vystresovanými lidmi dlouhodobě vydržet,“ uvedla v rozhovoru na www.sestraroku.cz Pilátová oceněná v jubilejním 15.ročníku soutěže, jejíž vítězky se vybírají ze zhruba 100.000 sester pracujících v českém zdravotnictví.

Ke své práci sestry na příjmu uvedla, že je k ruce lékaři poté, co on převezme pacienta. Vše mu připraví, pacientovi například změří tlak a teplotu, zajistí vyšetření EKG a podle potřeby přebírá administrativu.

„Nápor práce na sestru bývá ohromný, protože pacientů na centrálním příjmu bývá mnoho. Nedávno jsme tu měli 101 lidí,“ řekla s tím, že na vinohradském centrálním příjmu je šest přijímacích boxů, z nich jeden je večer a v noci vyčleněn pro pohotovost. „Hrozně moc mě zahřeje, když kluci ze záchranky vezou pacienta, který tu už byl, a on se ptá, jestli je dnes na příjmu sestřička Sokolík,“ podotkla.

Na centrálním příjmu musejí zdravotníci zvládat i opilce, dostávají se tam narkomani a narůstá počet bezdomovců, často ve velmi zuboženém stavu, kterým tu zdravotníci také pomáhají.

I přes fyzickou a psychickou náročnost práce nepomýšlí Pilátová na odchod do penze. Zdraví, hlava, ruce a nohy jí slouží, vůbec by ji tedy nenapadlo odejít. „A ještě něco: i kdybych mohla znovu stát na začátku, znovu volit povolání, ale už s vědomím, do čeho jdu, tohle moje povolání bych za nic nevyměnila. Je na celý život a miluju ho takové, jaké je,“ řekla.

V soutěži Sestra roku uděluje odborná porota také ocenění Sestra v přímé ošetřovatelské péči a Sestra v managementu a vzdělávání. Veřejnost hlasováním na internetu určuje, kdo z finalistek a finalistů vybraných odbornou porotou, dostane titul Sestra mého srdce. Mezi sedmi finalistkami je i nositelka ocenění za celoživotní dílo, která může další titul získat díky hlasům veřejnosti.

Záštitu nad soutěží tradičně má Dagmar Havlová za nadaci Dagmar a Václava Havlových Vize 97, mezi patrony jsou ministerstva zdravotnictví a práce a například také pražský magistrát.
-čtk-