Kouření e-cigaret může být nebezpečnější, než se myslelo. Některé látky jako vanilíny či benzaldehydy jsou v běžné denní dávce obsaženy v dvakrát vyšším množství, než je doporučeno. Foto: Flickr.com

Dochucovadla v e-cigaretách mohou škodit, varují vědci

Vytvořit regulace při výrobě e-cigaret a hlavně omezit látky, které dodávají kuřivu příchuť. To jsou návrhy, s nimiž přišli autoři studie zabývající se chemikáliemi v elektronických cigaretách. Podle výzkumu zveřejněném v časopise Tabacco Control totiž mohou tyto látky při vaporizování způsobovat dýchací problémy.

 

 

Do e-cigaret se přidávají chemikálie, které jim dodávají celou škálu příchutí od žvýkačkové až po kávovou. Většinou jde přitom o ty samé látky, které se přidávají do jídla a sladkostí. A to je také důvod, proč výrobci proklamují, že jsou zcela bezpečné. Jenže je tu háček: tyto látky jsou bezproblémové pro jídlo, ne pro inhalování, zdůrazňují výzkumníci z Portlandské státní univerzity v americkém Oregonu.

Tým odborníků se rozhodl prozkoumat typ a množství chemikálií používaných v jednorázových i doplňovacích náplních. Otestovali třicet vzorků, přičemž z 24 rozpoznaných sloučenin bylo šest aldehydů, což jsou primární dýchací dráždiče. Při běžně užívaném množství pět ml denně jsou kuřáci e-cigaret vystaveni dvakrát vyššímu množství benzaldehydu a vanilínu, než je doporučeno. Když je látka dodávající e-cigaretě příchuť vystavena při vaporizaci vysoké teplotě, mohou také podle vědců vznikat toxické látky.

I když odborníci přiznávají, že jejich vzorek reprezentuje jen zlomek spektra výrobků na trhu, výsledky by podle nich byly obdobné i při širokém průzkumu. „V každém případě je vysoké množství některých ochucovacích látek přítomno ve velkém počtu z tisíců dostupných produktů,“ uvádějí autoři studie. Trh s e-cigaretami přitom prudce narůstá, a to jak ve Velké Británii, tak v USA. Přesto je známo jen velmi málo o dlouhodobých dopadech valorizace na lidské zdraví.

„Potřebujeme regulaci. Ta by měla obsahovat povinný seznam ingrediencí, limity pro použité množství vybraných ochucovacích látek a omezení celkového množství těchto látek. Důvodem je hlavě to, že je tu podezření, že dochucovadla mohou činit e-cigarety přitažlivější pro mladé lidi,“ dodávají vědci. Potvrzují tak jiný výzkum, podle něhož jsou elektronické cigarety stále populárnější mezi teenagery, a to i mezi těmi, kteří předtím nikdy nekouřili klasické cigarety.

Téma e-cigaret je v současnosti diskutováno i v Česku. Tzv. protikuřácký zákon, který čeká na schválení vládou, totiž na doporučení Světové zdravotnické organizace zakazuje v restauracích vedle normálních cigaret také ty elektronické.

-mk-