Ivan Oliva je ředitelem Homolky jen něco málo přes půl roku. Už se mu ale podařilo zbavit se první dceřiné společnosti, která dosud pro nemocnici obstarávala účetnictví a veškeré ekonomické záležitosti. Foto: Tomáš Cikrt

Homolka se rozloučila s dceřinou společností. Účetnictví už si dělá sama

Nemocnice Na Homolce se zbavuje první dceřiné společnosti Holte s.r.o. Ta dříve pro nemocnici zajišťovala ekonomiku a účetnictví, které si ale od 1. dubna zdravotnické zařízení dělá samo. Ředitele nemocnice Ivana Olivu ale nyní čeká ještě obtížnější úkol. Bude se muset vypořádat také s druhou dceřinou společností Holte Medical. Právě ona přitom stojí za předraženými nákupy, za něž je Homolka kritizována.

 

„Přišel jsem do nestandardního a ne zcela přátelského prostředí. Nastoupil jsem jako krizový manažer někam, kde mám za úkol udělat změny, takže je jasné, že ti, kterých se to bude týkat, neprojevují žádné velké nadšení ke spolupráci. Hned v prvním měsíci jsem měl na stole některé položky za desítky milionů, které jsem s čistým svědomím nemohl podepsat – nebyly tam kalkulace a základní věci, které ekonomicky vzdělaný člověk potřebuje k rozhodnutí. Proto jsme museli vybudovat paralelní platformu, která přechod umožnila i bez podpory původního vedení,“ popsal na včerejší tiskové konferenci Ivan Oliva, který byl jmenován do funkce na začátku loňského října.

Po půl roce už má jeho práce viditelní výsledky. Účetnictví, za něž nemocnice dříve platila 40 milionů ročně, si udělá sama s úsporou až 10 až 20 milionů. Dvěma hlavními pracovními týmy, které řediteli Olivovi s restrukturalizací pomohly, jsou společnosti Filamenta s. r. o. a CIS s. r. o. Za půlrok, kdy pro nemocnici dělalo celkem 25 lidí, zaplatila Homolka přibližně čtyři miliony korun. Zatímco v Holte s.r.o. dělalo účetnictví 39 lidí, nemocnice to zvládne s 19 zaměstnanci (15 z nich bylo převedeno z Holte s.r.o., čtyři lidé jsou noví).

„Až se dostaneme do standardního rytmu, bude to znamenat zlevnění účetních činností o zhruba 30 procent. Záměrně říkám standardního, protože nyní, v prvním půl roce, musíme zahrnout náklady na týmy kolegů, kteří pomáhali s realizací,“ dodává Ivan Oliva, který musel hned po svém nástupu provést personální změny v řídicí struktuře dceřiné společnosti Holte s. r. o., aby převzal kontrolu nad jejím fungováním. Vzhledem ke složité provázanosti činností dceřiných společností ovšem nebylo možné provést všechny změny hned.

Druhá fáze očisty

Po úspěšné transformaci jedné dceřinky ovšem ředitele Olivu oddych nečeká. Musí se pustit do opatření, díky nimž bude možné zlikvidovat také druhou dceřinou společnost Holte Medical. K nutným krokům patří např. rozšíření interního týmu pro zajišťování veřejných zakázek, převzetí výkonu logistických a nákupních činností zpět do nemocnice, zajištění softwaru pro skladové hospodářství nebo jeho implementace do účetnictví.

Homolka bude také muset ještě letos znovu vysoutěžit tisíce položek zdravotnického materiálu a léků za celkem 590 milionů korun. „Jde o léčiva a zdravotnickou techniku, dále defibrilátory, šití, tkáňová lepidla, parní sterilizátor, robotický systém da Vinci a další,“ vypočítává Oliva s tím, že Holte Medical nyní dodává léky, zdravotnické prostředky a techniku v hodnotě 800 milionů.

„Tento očistný proces bude pro některé lidi velmi nepříjemný a můžeme z jejich strany očekávat tvrdé útoky. Jsme na to ale připraveni a jsme odhodláni dovést celý proces do zdárného konce a udělat vše pro to, aby se Nemocnice Na Homolce do budoucna stala standardně fungující veřejnou nemocnicí,“ slibuje ředitel Ivan Oliva. Transformace bude o to složitější, že bude pochopitelně probíhat za plného chodu nemocnice – nesmí být tedy nijak ohrožena plynulost dodávek zdravotnického materiálu. Pokud vše půjde bez větších komplikací, mohla by dát Homolka dceřince Holte Medical sbohem na konci příštího roku.

Novinky ve zdravotních službách

Vedle dvou výše zmíněných dceřiných společností má Homolka ještě mateřskou školku a akciovou společnost Homolka Premium Care pro VIP klienty. Obě by v principu měly být zachovány, i když nemocnice ještě řeší jejich formu.

Navzdory potížím, které musí řešit ředitel Oliva, nechce nemocnice opomíjet ani rozvoj kvality péče. K současným dvěma pilířům kardioprogramu a neuroprogramu plánuje předat třetí – diagnostiku. „Mělo by jít o komplexní screenování – to je něco, co u nás trochu chybí, ale v západní Evropě je to běžné. Funguje to ta, že se jednou za tři až pět let necháte se zdiagnostikovat od hlavy až k patě,“ uzavírá Ivan Oliva.

V současnosti je kvůli podezření z manipulace se zakázkami v Nemocnici Na Homolce obžalováno sedm lidí včetně bývalého ředitele Vladimíra Dbalého. Jedná se např. o nákup gama nože, kde měl být předán úplatek ve výši 5,7 milionu korun, a digitalizaci chorobopisů, při níž měla být způsobena škoda až 57 milionů. Dvěma ze sedmi obžalovaných hrozí trest ve výši pět až 12 let za mřížemi.

Rozhovor s Ivanem Olivou si můžete přečíst zde.

-mk-