Watson Health pomůže lidem nejen lépe porozumět svému zdraví, ale také lékařům, vědcům i pojišťovnám dělat lepší, rychlejší a nákladově efektivnější rozhodnutí, slibuje IBM. Foto IBM

IBM vytvoří obří cloud se zdravotnickými informacemi

Americká společnost IBM oznámila, že vytvoří divizi zaměřenou na poskytování nástrojů k analýze dat pro zdravotnický sektor. Nová divize ponese název Watson Health bude na svém cloudovém úložišti shromažďovat zdravotnické informace od řady firem. Patří mezi ně i giganti jako Johnson & Johnson či Medtronic.

 

Watson Health jim poskytne analýzy, které bude možné použít u vlastních služeb prodávaných zdravotnickým firmám. Nová divize bude mít sídlo v Bostonu a zaměstná dva tisíce lidí. Někteří vcelku očekávatelně přijdou z firem Explorys a Phytel, které americký gigant nedávno se značným humbukem koupil. Na cloudu Watson Health mají být zpracovávána také data z aplikací HealthKit a ResearchKit od společnosti Apple.

ResearchKit je open-sourcová platforma, která vědcům umožnuje vytvářet diagnostické aplikace pro iPhone – zmínit lze například aplikaci mPower, která měří třes rukou jako jeden z ukazatelů Parkinsonovy nemoci.

Co se týče HealthKitu, situace je poněkud komplikovaná. Healthkit pracuje na principu shromažďování dat o fyzickém stavu uživatele chytrého telefonu. Získává je z dalších aplikací, třeba těch sportovních od společností jako je Nike, které monitorují srdeční tep, krevní tlak, dechovou frekvenci a další údaje. Healthkit z těchto dat vytvoří jediný „balík,“ který potom analyzuje a pokud zjistí alarmující výsledky, kontaktuje lékaře. Na první pohled se jedná o jednu z nejužitečnějších aplikací, odborná veřejnost před jejím používáním přesto varuje.

Pochybnosti vzbuzuje přesnost aplikací shromažďujících data o zdravotním stavu uživatele. Stačí, aby aplikace chybovaly – a nikde není záruka, že nechybují – a lékaři mohou být zbytečně zahlceni řešením neexistujících zdravotních problémů. Současně se nabízí další výhrada k Healthkitu. Stejně jako mohou zdravotní aplikace hlásit neexistující onemocnění, může dojít k situaci, kdy neoznámí skutečný zdravotní problém. Uživatel, který by se například na Healthkit příliš spoléhal, by snadno mohl zanedbat skutečně vážný zdravotní problém.

Více jsme o aplikaci HealthKit psali ZDE.

Ondřej Fér, Ekonomický deník