V jednoduchosti je krása. Pro odběr krve stačí přiložit tuhle umělohmotnou věc na kůži a zbytek zařídí mikroproudění. Foto: UW-Madison

Revoluční novinka získá vzorek krve za dvě minuty a bez bolesti

Jednoduchý výrobek velikosti ping-pongového míčku dokáže extrahovat malý vzorek krve, jestliže je přiložen na kůži po dobu dvou minut.  Díky vakuu  přepraví krev až do připojené malé zkumavky, kterou pacient může odeslat poštou nebo odnést do laboratoře. Ti, kdo postup vyzkoušeli, říkají, že je zcela bezbolestný.

 

Metoda se opírá o síly, které působí v kapilárách. Je založena na vzlínání, kdy povrchové napětí převáží nad gravitací.

tasso_blood_test_Společnost Tasso Inc., která s nápadem přišla, nyní získala tři miliony dolarů od agentury amerického ministerstva obrany (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA), aby svůj produkt vylepšila. Celkový rozpočet této agentury překračuje tři miliardy dolarů, zaměřuje se na krátkodobé projekty, které mohou být dokončeny v horizontu dvou až čtyř let.

Všichni tři zakladatelé společnosti Tasso (mimochodem je to italské slovo a znamená „jezevec“) – Ben Casavant, Erwin Berthier a Ben Moga – zkoumali technologii, označovanou jako mikrofluidika, v laboratoři profesora biomedicínského inženýrství na University of Wisconsin-Madison Davida Beebeho.  „Já jsem zkoumal cirkulující rakovinné buňky, Erwin sledoval pohyb buněk imunity a Ben pracoval na stratupu injekčního zařízení,“ popsal v univerzitní tiskové zprávě Casavant.

Grant od DARPA by měl pokrýt náklady společnosti na řešení problémů s uchováváním krve. Zadáním agentury je, aby firma dokázala odebranou krev stabilizovat tak, že přečká bez úhony jeden týden při teplotě 60 stupňů celsia a bude potom použitelná pro analýzu. To by totiž odstranilo nutnost zajištovat drahý transport se zachováním chladového řetězce.

Za finančního přispění National Institutes of Health firma Tasso také vyvíjí techniku pro odebírání vzorků k diagnostice viru HIV. Aktuální výrobek dokáže extrahovat zhruba 0,15 kubických centimetrů krve, což je dost na testování cholesterolu, infekcí, rakoviny a krevního cukru. „V zásadě všechno, co je testováno v moderních laboratořích,“ říká Casavant.

Jak ukazuje obrázek, slibují si autoři od svého zdravotnického prostředku jednoduchost. „Namísto drahých přístrojů a vybavení, vám dodáme prostředek, který si přiložíte na paži na dvě minuty a pak ho pošlete do laboratoře,“ tvrdí.Tasso non-con 2014 deck v12.pptx

Pomůže to zejména těm, kteří se bojí odběrů krve a pak těm, kteří nemají čas kvůli těmto odběrům zdlouhavě cestovat a ještě čekat až na ně přijde řada.

Když to všechno půjde dobře, pošle firma na konci letošního roku svůj výrobek k posouzení FDA (Food and Drug Administration, úřad, který kromě léků schvaluje nové přístroje a zdravotnické prostředky) a na trh jej uvede během roku 2016.

-cik-