V Česku pije energetické drinky 40 procent dětí, což je nejvíc ze sledovaných zemí, a dokonce i dvě procenta dětí od dvou do pěti let věku. Čeští náctiletí jsou s 82 procenty ve spotřebě těchto nápojů druzí po Belgii, kde je pije 85 procent dospívajících. Foto: Flickr

České děti jsou přeborníky v pití energetických nápojů. S alkoholem ale mohou být tyto drinky smrtící

Kardiologové varují před konzumací energetických nápojů u dětí a dospívajících, mohou u nich vyvolat srdeční arytmii, zvýšit jim prudce tlak, nebo přispět k selhání ledvin. V kombinaci s alkoholem mohou být pro nevyzrálý organismus smrtící. Varování zveřejnili kardiologové včera v Praze na 49. výročním sjezdu své evropské organizace AEPC spolu se závěry studie, podle níž jsou české děti v pití těchto nápojů evropskými přeborníky.

 

V Česku je pije 40 procent dětí, což je nejvíc ze sledovaných zemí, a dokonce i dvě procenta dětí od dvou do pěti let věku. Čeští náctiletí jsou s 82 procenty ve spotřebě těchto nápojů druzí po Belgii, kde je pije 85 procent dospívajících. Studie měla 52.000 účastníků ze 16 zemí.

„Látky jako taurin nebo guarana, které se zcela běžně vyskytují v energetických nápojích, mohou způsobit závažné komplikace zejména v kombinaci s alkoholem. Může dojít i k selhání ledvin, srdečnímu záchvatu či náhlé srdeční zástavě,“ řekla předsedkyně pracovní skupiny pro prevenci AEPC z pediatrické kliniky v Mnichově profesorka Renate Oberhofferová.

Mladí lidé ani jejich rodiče nemají podle ní dostatek informací o možných důsledcích pití energetických nápojů na organismus. Kardiologové se proto chtějí zaměřit na osvětu. Riziko hrozí podle nich nejen u dětí užívajících léky a dětí v pubertálním období, které se již se srdečními potížemi léčí, ale i u ostatní populace tohoto věku. Zvýšená konzumace energetických nápojů má totiž vliv na fyzickou aktivitu a v dlouhodobém horizontu také na vývoj organismu a jeho chování, uvedla profesorka.

Příčiny prvenství českých dětí v nelichotivém žebříčku neuměla komentovat. U nejmenších dětí je podle ní možná souvislost v tom, že tyto nápoje pijí jejich rodiče, a tak je chtějí také. Podle některých odborníků má velký vliv masivní reklama, která na tyto nápoje v Česku je. Děti samy to komentovaly tak, že jim nápoj chutná, potřebují energii a vydržet dlouho vzhůru.

Kardiologové rovněž varují, že u dětí, které si na energetické nápoje zvyknou, zvláště když je kombinují s alkoholem, se mnohem častěji stane, že později mají problém s nemírnou konzumací alkoholu a závislostí na něm.

-čtk-