Doplněk stravy Jacked Power způsobuje mozková aneurysmata. V USA už je zakázaný. Foto: FannyEricsson.se

Doplněk stravy, který vyvolává u sportovců mrtvice

Třiapadesátiletá Švédka během cvičení utrpěla vážnou mrtvici. Jak se ukázalo, stala se obětí nevyzpytatelných doplňků stravy.

 

Celý případ, který na severu Evropy odstartoval vážnou debatu o potravinových doplňcích, začal v lednu loňského roku v jedné švédské tělocvičně. Třiapadesátiletá žena, která se zde chystala ke své pravidelné dávce drsného cvičení, byla dokonale zdravá. Představovala ten typ člověka, který si zakládá na své fyzické kondici. A přesto se právě tato žena po několika minutách zahřívacích cviků zhroutila s příznaky kombinovaného infarktu a mozkové mrtvice.

Lékařská vyšetření prokázala, že v jejím těle bylo určité množství potravinového doplňku Jacked Power. Ten má pomoct urychlení spalování tuků – potíž je v tom, že jednou z jeho součástí se ukázala být látka účinkem podobná amfetaminu, respektive metamfetaminu, tedy sloučenině, kterou obvykle známe pod označením pervitin a která patří mezi nejen nejnávykovější, ale také nejnebezpečnější drogy.

Právě tato sloučenina byla příčinou obtíží jako náhlá prudká únava, poruchy vidění, malátnost, motolice a necitlivost v levé ruce a bolest na hrudi. Lékař diagnostikoval mrtvici, aniž by ale povšechný zdravotní stav ženy jakkoliv nasvědčoval tomu, že by k ní byla náchylná. Příčinou bylo jednoznačně složení potravinového doplňku Jacked Power.

Případ se dostal až na stůl amerických lékařů, kteří provedli laboratorní testy. Ty ukázaly, že onou nebezpečnou sloučeninou je beta-methylphenethylamine (BMPEA). Co hůř, ukázalo se, že tato potenciálně vysoce nebezpečná látka nebyla vůbec uvedena ve složení produktu. Ukázalo se také, že v posledních letech se přítomnost BMPEA v doplňcích stravy stává běžnou normou. O vlčí morálce výrobců těchto doplňků svědčí fakt, že BMPEA do svých výrobků přidávají přesto, že se o nebezpečnosti této látky ví přinejmenším od třicátých let minulého století. Tehdy se prokázalo, že podávání BMPEA u koček a psů způsobuje infarkty – nyní přibylo ještě riziko mrtvice a mozkových aneurysmat.

Ve Spojených státech tamní regulátor FDA zasáhl rychle a tvrdě a vynutil si stažení všech produktů s BMPEA z trhu. Koneckonců FDA se podobně zachovala i v případě nevyzpytatelných látek v energy drincích. Jako jasný rizikový faktor se u nich jeví vysoký obsah kofeinu. Nic zdravého koneckonců není ani na vysokém obsahu cukru. Odbornou a stále častěji i laickou veřejnost ale znepokojují nevyzpytatelné a zatím komplexně nezkoumané účinky vedlejších látek, kterých je v energy drincích nepočítaně. Hlavním efektem takového nápoje totiž není jeho energetická hodnota, ale stimulační dopady účinné látky na centrální nervovou soustavu, které vedou ke zvýšení pozornosti a nárůstu mentální a fyzické výkonnosti. Proto také energetický nápoj obsahuje pomocné látky, které zintenzivňují efekt látky hlavní. Nejčastěji se jedná třeba o guaranu, maté, taurin, ženšen, insitol, glukuronolakton nebo maltodextrin, následuje pestrá směs stabilizátorů, regulátorů, “éček” a dalších dobrodiní poskytovaných chemickým průmyslem.

 

Ondřej Fér, Ekonomický deník